Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyit mozog a baba a 38. hétben?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 16.

Forrás: babaszoba.hu

Ha babát vársz - különösképp, ha az elsőt - minden teszt és mérés rengeteg kérdést fog felvetni. Az első trimeszter alatt idegesen várod az ultrahangot, majd később az első rúgásokat.

Mennyit mozog a baba a 38. hétben? (Fotó: Getty Images)
Ahogy pedig közeledik a szülés kiírt időpontja, kíváncsi lehetsz, mennyit kell mozogni a babának. Aktívabbnak kell lennie a 38. héten, hiszen mindjárt megszületik? Vagy éppen lassabbnak, mert kisebb helye van fizikailag a mozgolódásra?
Ahogy a terhességgel kapcsolatban minden más dolog is, ez is teljesen egyedi. - Mindenki másképp érzékeli a magzat mozgását, és a 38. hétben azt érdemes megérteni, milyen mozgás számít normálisnak - mondta Dr. Rebecca C. Brightman, szülész-nőgyógyász a Romper.com-nak.
Dr. Lakeisha Richardson, szülész-nőgyógyász szerint pedig a harmadik trimeszterben általában lelassul a magzat mozgása, mivel a babának egyre kisebb lesz a helye ahhoz, hogy ficánkoljon. - Azonban még a csökkent mozgás során is nagyjából tízszer kell mozognia a babának egy 2 órás időszakban - magyarázta.
Valószínűleg úgy érzed, a baba egész nap mozgolódik, de ha nyugodtabb, akkor sem kell aggódnod azért, hogy nem úszkál folyamatosan. - Ha az édesanya drámai változást észlel, akkor érdemes valami cukrosat vagy enyhén koffeineset fogyasztania, hogy ösztönözze a picit a mozgásra. Ha nem folytatódnak ezután egy órán belül a normál magzati mozgások, akkor ajánlott felhívni az orvost - hívta fel rá a figyelmet Dr. Brightman.
Ha van 2 órája az anyukának, hogy nyugodtan lefeküdjön egy időre, akkor érdemes megfigyelni a baba mozgását Dr. Richardson szerint. Ehhez a bal oldalára kell feküdnie a kismamának, a kezét a hasára helyezni, és a baba mozgására összpontosítani. Ha kevesebb mint 2 óra alatt 10 rúgást tapasztal, folytathatja a korábbi tevékenységét.
Dr. Brightman szerint nem szabad elfelejteni, hogy ez a módszer egyénenként változhat, és számos tényezőt figyelembe kell venni hozzá. Ezen kívül a babáknak van egy természetes alvási ciklusuk is az anyaméhben, amely során nem feltétlenül érzékelik a mozgásukat. - Ilyenkor jön jól a cukros, koffeines módszer, amellyel fel lehet ébreszteni a babát. Vörös zászlónak az számít, ha egy kismama drasztikus változást tapasztal, erről pedig orvosként feltétlenül szeretnék hallani - mondta a szakember.
A csökkenő mozgásmennyiség általában a baba pihenése miatt van, illetve a 38. hét környékén a túl kevés hely miatt, a magzati mozgás csökkenése az alacsonyabb oxigénellátással is összefüggésben lehet, vagy az amniotikus folyadék alacsonyabb szintjével is. Dr. Allison Hill, szülész-nőgyógyász szerint a magzati mozgás általában este 9 és hajnal 1 óra között a legaktívabb (sok kismama éppen ezért szokott panaszkodni, hogy nem tud elaludni), és az éjszaka közepén csökkenni kezd, amikor az édesanya vércukorszintje is csökken.
Ahogy a mozgás hiánya, úgy a túl sok mozgás is aggodalomra késztet sok kismamát, azonban az orvosok általában meg szokták nyugtatni őket azzal kapcsolatban, hogy a gyakori, erősebb mozgások és a csuklás nem jelent gondot. De ha valaki nagyon szokatlan mozgást érzékel, azt jobb, ha jelzi az orvosának.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák