Terhesség

Mennyit kell mozognia a magzatnak?

Minden magzat más, vannak, akik többet, míg vannak, akik kevesebbet mozognak. Ettől függetlenül elmondható, hogy a magzat mozgása fontos jelzés lehet arról, hogy hogyan érzi magát.
2019. Március 18.
Mennyit kell mozognia a magzatnak?

Vannak aktívabb és kevésbé aktív magzatok. A mozgások intenzitása a terhesség idejétől is függ, de akár a napszak is befolyásolhatja. Terhességenként más tapasztalhat az anya, nincs két egyforma magzat – mondja Dr. Debra Goldman, szülész-nőgyógyász. Több tényező is befolyásolja a magzat mozgását, ilyen például a placenta elhelyezkedése, vagy a magzat pozíciója. Vannak, akik az édesanyjuk étkezése után lesznek aktívabbak, míg mások esténként. A magzatmozgásokat idővel ki lehet figyelni és az mindenképpen elmondható, hogy egy aktívabb szakaszt egy passzívabb követ.

Egy idő után kiismerhető, hogy a magzat mikor aktívabb és mikor kevésbé. Ha az anya úgy érzi, hogy a baba a szokásosnál kevesebbet mozog, vagy egyáltalán nem érzi egy ideje a mozgását, akkor kezdje el számolni a rúgásokat. Dr. Goldman azt tanácsolja, hogy ilyen esetben az anya igyon valamilyen hideg italt, feküdjön le egy csendes szobában, ahol nincs semmilyen zavaró tényező (tévé, rádió), tegye a hasára a kezét és kezdje el számolni a mozgást. Azt figyelje, hogy mennyi idő alatt érez 10 magzatmozgást. Ha 1-2 óra alatt sem érez tíz mozgást, akkor hívja fel az orvosát.

Attól még, hogy egy óra alatt nem volt érzékelhető tíz magzatmozgás persze nem kell rögtön súlyos dolgokra következtetni. Lehetséges, hogy a baba csak alszik, vagy épp úgy helyezkedik el, hogy nem lehet érzékelni a rugdosását. A magzatmozgás hiánya azonban problémát is jelezhet, ezért érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg a magzati szívverés meghallgatását, ultrahang- vagy NST-vizsgálatot végez majd.

Kapcsolódó cikkeink magzatmozgás témában: