Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyit hízhat az ikreket váró kismama?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. március 15. | Frissítve: 2016. október 2.

Forrás: babaszoba.hu

Senki se szeretne elhízni a terhesség alatt, azonban az se volna jó, ha kevés táplálékot kapna a magzat. Mi az arany középút?

Mennyit hízhat az ikreket váró kismama?

Azt eddig is tudtuk, hogy az ikreket váró kismama többet hízhat, mint akkor, ha egy babát várna. Az ajánlás körülbelül így fest:
 • aki normális súllyal indul, 18-27 kilót
 • aki túlsúllyal kezdte, az 15-25 kilót
 • aki elhízott volt a terhesség előtt, csak 12-21 kilót hízhat.
 • Jelenlegi tudásunk szerint a túlzott súlynövekedés növeli a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a toxémia kockázatát. Ám egyre több jel utal arra, hogy a kérdés valamivel bonyolultabb a puszta súlyhatárok megállapításánál.
  Egy nemrégiben publikált, 2011-es New York-i kutatás, melyben öt éven keresztül összesen 170 ikerterhes, nem koraszülő édesanya súlynövekedését, egészségi állapotát és újszülöttjeik állapotát vizsgálták, éppen ellentétes eredményre jutott. Ugyanis a megengedettnél többet hízó kismamák újszülöttjeinek több mint 80 százaléka elérte a normális, 2500 gramm feletti születési súlyt, míg a megengedettnél kevesebbet hízók közt ez az arány csupán 40 százalék volt, a normális tartományba tartozóknál pedig 60,5 százalék. A várakozásokkal ellentétben a megengedettnél több kilót felszedők körében egyáltalán nem volt gyakoribb sem a magas vérnyomás, sem a toxémia, sem a cukorbetegség.
  Persze ezúttal is a részletek a legérdekesebbek: a kutatásban részt vevő valamennyi anya normális súllyal kezdte terhességét, egészségesen táplálkozott és jómódúnak számított, terhesgondozást magánpraxisban vett igénybe. Az eredmény tehát annyit jelent csupán, hogy akik eleve normális súllyal kezdték a várandósságot, nem változtattak eleve egészséges táplálkozási szokásaikon, és egészségtudatos életmódot folytattak, azoknál az elfogadottnál nagyobb mértékű súlygyarapodás nem bizonyult kockázati tényezőnek, hanem épp ellenkezőleg, kedvezően befolyásolta az ikergyerekek születési súlyát.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések