Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyire terheli a szívet a terhesség?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 17.

Forrás: Medipress

Minden egyes terhesség növeli a szívritmuszavarok kialakulásának kockázatát. Hat vagy több terhesség már 50%-kal emeli a pitvarfibrilláció előfordulást- állítja egy tanulmány.

Mennyire terheli a szívet a terhesség?

A terhesség jelentősen károsítja egy nő testét, a hormonális ingadozások és a várandósság alatti gyulladásos folyamatok mind hatással vannak a szív egészségére. A pitvarfibrilláció szabálytalan szívritmust jelent, mely az élet későbbi szakaszában növeli a stroke és a szívelégtelenség előfordulását.
A McMaster Egyetem tanulmányából kiderül, hogy az egyéb kockázati tényezőket is figyelembe véve, egy váradósság 15%-kal növelte a kockázatot, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akik soha nem voltak terhesek. Két vagy három terhesség 20%-kal, négy-öt terhesség 36%-kal, hat vagy annál több pedig 46%-kal növelte a kockázatot, a kutatók szerint. A kutatást Dr. Jorge Wong, a McMaster Egyetem kardiológusa vezette (Hamilton, Ontario).
Egy másik tanulmányban Lauren Tanz, a Harvard T.H. Chan School of Public Health doktorandusza, a szívbetegségek alakulása és a szülés ideje közötti összefüggést vizsgált. Azt találták, hogy azoknak a nőknek, akiknek gyermekük a 37. hét előtt születik, 40%-kal nagyobb az esélyük későbbi szívbetegségek kialakulására, összehasonlítva azokkal, akik a betöltött 37. hetet követően hozzák világra gyermeküket.
A kutatók a koraszülést inkább a későbbi szívbetegségek előfutáraként értelmezik, nem pedig oki tényezőként kezelik. A tudósokat tovább foglalkoztatják a nők és férfiak szívének egészsége közötti különbségek. Hangsúlyozták, hogy az egészséges életmód bevezetését - egészséges táplálkozás, testmozgás, dohányzás mellőzése és alkoholfogyasztás limitálása - nem lehet elég korán elkezdeni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések