Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyire koronavírus-biztos a Balaton?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 7.

Forrás: likebalaton.hu

Elkaphatjuk-e a koronavírust a strandokon a medencékben, vagy esetleg egy nagy élővízben, mint a Balaton?

Mennyire koronavírus-biztos a Balaton? (Fotó: Getty Images)
A likeBalaton Földvári Gábort, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos főmunkatársát kérdezte meg arról, mennyire koronavírus-biztos a Balaton. A kutató szerint nem kaphatjuk el így a vírust, mert az a vízben egészen egyszerűen nem él meg. Nem kell tehát különösebben tartanunk a vízzel való fertőzéstől, aminek az oka az, hogy a vírusok a saját igényeiknek megfelelően terjednek.
"Ennél a koronavírus-csoportnál kifejezetten a cseppfertőzéssel való terjedés jellemző. Feltétele hogy nyálkahártyára, lehetőleg orrnyálkahártyára kerüljön maga a fertőzőképes vírus. A COVID-19 túlélési képessége viszont a gazdán kívül minimális. Hosszabb távon nem marad fertőző a számára idegen közegben, mint például a vízben" - idézi az oldal Földvári Gábort, így nem kell attól tartani, hogy akár most, akár később, a vírus lecsengése utáni időszakban jelen lenne a természetes vizekben, például a Balatonban.
A szakembert kérdezték arról is, hogy a fürdőkben, uszodákban, családi medencékben a klórozás biztos megoldást jelent-e az új koronavírussal szemben - a kutató szerint azt már biztosan lehet tudni, hogy a klórozott víz elpusztítja a kórokozót, a vírus nem lesz életképes, ha klórozott vízbe kerül. Így ha a magánházak medencéit is jól kezelik klórral, akkor koronavírus fertőzésveszély ott sem fordulhat elő.
Földvári Gábor ugyanakkor kiemelte, hogy a külföldi és a hazai példák alapján is a legfőbb rizikófaktor az emberek egyidejű, tömeges jelenléte. "Ha a családi medencében megfordulnak a szomszédok, és még további más ismerősök is, akkor fennállhat a fertőzésveszély. De nem a víz, hanem a nagyobb számú, egy légtérben lévő, egymáshoz közel lévő emberek jelentik a veszélyt" - magyarázta a szakember. Amikor már lefutott a járvány, és eltűnt a vírus, lehetőség lesz a gyülekezésre, addig pedig azért nem megyünk például az uszodába, mert a tömegben elkaphatjuk a vírust.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések