Terhesség

Mennyire hatékony az influenza elleni vakcina?

Az egészséges felnőttek körében az influenza elleni vakcina hatékonysága számos tényezőtől függ. Lássuk, melyek ezek.
2018. Október 24.
Mennyire hatékony az influenza elleni vakcina?

Ha valaki beoltatja magát influenza ellen, akkor kb. 60 százalékkal csökken az esélye annak, hogy elkapja a vírust. Az, hogy mitől függ az influenza elleni oltás hatékonysága több tényezőtől is függ.

Kor

Az egyik ilyen tényező az életkor. Gyermekek esetében a 24 hónapos életkor egyfajta mérföldkő: hatékonyabb a két éves kor fölött, mint alatt.

Felnőttek esetében a középkor beköszöntével az immunitás gyengébb lesz. Az influenza vírus sokkal veszélyesebb az idősek számára, ezért fontos, hogy megkapják az oltóanyagot. Ha az oltás ellenére egy idősebb ember elkapja az influenzát, akkor is csökkenti a súlyos mellékhatások kockázatát. Vizsgálatok szerint azok az idősek, akik saját háztartásban élnek az influenza elleni oltás 70 százalékkal csökkenti az olyan szövődmények kialakulásának kockázatát, amelyek kórházi kezelést igényelnek (pl. tüdőgyulladás), míg azok az idősek, akik nem a saját háztartásukban élnek, hanem pl. idősek otthonában, ott ez az arány 50-60 százalék.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása az, hogy minden 6 hónaposnál idősebb gyerek kapja meg az influenza elleni oltást.

Általános egészségi állapot

Ez is egyike azoknak a tényezőknek, amelyek befolyásolják a vakcina hatékonyságát.

A vakcinák úgy működnek, hogy az immunrendszert cselekvésre ösztönzik. Bizonyos értelemben egy oltóanyag “megtanítja” a testnek, hogyan lehet beazonosítani a vírust és hogyan védekezhet az ellen. Így amikor kapcsolatba kerül a tényleges vírussal, az immunrendszer gyorsan felismeri és leküzdi azt.

Tehát a vakcina hatékonysága attól is függ, hogy milyen erőteljesen reagál az immunrendszer. Ha gyenge az immunrendszer, akkor az oltóanyag nem működik megfelelően. Számos krónikus betegség gyengítheti az immunrendszert. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslése szerint az influenza elleni vakcina 30-70% -kal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát a krónikus betegségben szenvedő betegek körében.

Már ősszel meg lehet kezdeni az influenza oltás beadatását, hiszen a két hét kell a védelem kialakulásához, azt pedig senki nem tudja megjósolni, hogy pontosan mikor lesz az influenza szezon. Érdemes évente megújítani az oltást. Ha beoltatjuk magunkat influenza ellen, akkor sem biztos, hogy nem kapjuk el a betegséget, de a tünetek enyhébbek lesznek. Bár lehet, hogy nem tökéletesen véd az oltás a betegség ellen, de még mindig a legjobb védekezés a szövődmények ellen, különösen a kisgyerekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők körében.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: