Terhesség

Mennyibe kerül most az őssejt tárolás?

Mik azok az őssejtek és mennyibe kerül a tárolásuk? Kis hazai körkép.
2016. Július 06.

Az őssejtek olyan különleges sejtek, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem új szövetek létrehozására is. A jelenlegi ismereteink szerint annak a valószínűsége, hogy egy embernek életes során szüksége lesz a saját őssejtjeinek beültetésére 1:450.

Az őssejtek beültetése gyorsabb és biztonságosabb megoldás mint pl. a szervátültetés. Immunológiai szempontból és a gyógyulás esélyeinek figyelembevételével a legjobb, ha a születéskor levett őssejtek kerülnek beültetésre.

Az őssejtek hosszú ideig tárolhatóak, mélyhűtve, miközben nem változik a minőségük és az állapotuk.

Őssejtek megőrzésével több intézmény is foglalkozik. Körbenéztünk, hol, mennyibe kerül a tárolás.

Az áraknál több csomag is megfigyelhető annak függvényében, hogy mit is kell tárolni:

Köldökzsinórvér-őssejtek

A születést követően a köldökzsinórban (és a méhlepényben) maradt vér tartalmaz őssejteket. A köldökzsinórvér-őssejtek vérképző őssejtek, elsősorban a vér és az immunrendszer sejtjeinek létrehozásáért felelős. Ezt a vért a méhlepénnyel, illetve a köldökzsinórral együtt megsemmisítik, ha nem kérjük a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzését.

Köldökzsinór-szövetből származó őssejtek

A köldökzsinór-szövetből származó őssejtek az idegsejtek, izomsejtek, hámszöveti sejtek létrehozására szolgálhatnak, sérült szervek helyreállításában lehet fontos szerepük.

A CryoSave Sejtbank a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzését vállalja, kezdeti 25 éves tárolással: 385 000 Ft egyösszegű befizetés esetén (részletfizetésre is van lehetőség).

Köldökzsinórvér-őssejtek és köldökzsinór-szövet megőrzése kezdeti 25 éves tárolással: 595 000 Ft egyösszegű befizetés esetén (részletekben is lehetőség van kifizetni a tárolás költségeit).

Részletek a CryoSave honlapján.

A Krio Intézetben is több csomagból választhatunk. A köldökzsinórvér-őssejtek tárolása 20 évre 166 ezer Ft, ha ezt kiegészítjük placenta eredetű köldökzsinórvérrel, akkor 195.500 Ft húsz évre a tárolás költsége.

Köldökzsinórvér-őssejtek és köldökzsinór-szövet megőrzése 20 évre 254 ezer Ft, de emellé is lehet extra szolgáltatásokat igényelni: például ha a köldökzsinórvér minta osztott tárolását szeretnénk, amely kétszeri, egymástól független felolvasztást tesz lehetővé, mindezt köldökzsinór-szövet megőrzésével együtt, akkor ez akár 20 éves időtávra 359 500 Ft-ba is kerülhet.

További részletek a Krio Intézet honlapján olvashatóak.

A CordBlood Centernél szintén több csomag közül választhatunk. Az alapcsomag a köldökzsinórvér-őssejteket jelenti 192 000 Ft-ért 20 éves tárolással, ugyanennyi időre köldökzsinór-szövet megőrzésével már 242 000 Ft-ot kell fizetnünk.

A CordBlood Centernél is több lehetőség és csomag közül választhatunk, akár részletekben is fizethetünk vagy kérhetjük rövidebb, 10 éves időtartamra is tárolást.

Részletekért érdemes felkeresni a CordBlood Center oldalát.

A HumánCell Őssejtbank alapszolgáltatása a köldökzsinórvér-őssejtek tárolására 288 ezer Ft-ot tesz ki, a “TRIO” fantázianévre keresztelt csomagja 600 ezer Ft :köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejt valamint köldökzsinór szövet tárolását jelenti. Köztes csomag is elérhető, aminek ára 593 ezer Ft, de egyedi árajánlat kérésére is van lehetőség. További részleteket az őssejtbank oldalán találhatunk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Őssejtek és kérdések
  • Az őssejtek típusai, képességeik
  • Hitek és tévhitek az őssejtről