Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyi magnéziumra van szükség a terhesség alatt?

Szerző: Kiss Virág

2016. január 28. | Frissítve: 2018. június 22.

Forrás: babaszoba.hu

Várandósságod alatt szervezetednek számtalan vitaminra és ásványi anyagra lesz szüksége, így többek között magnéziumra is. Miként pótolhatod növekvő magnézium szükségletedet?

Figyelmeztető tünetek

Ingerlékenység, fáradékonyság, lábgörcs és különféle izomgörcsök, a has keményedése és alhasi fájdalmak- mind-mind arra figyelmeztetnek, hogy magzatod egészséges fejlődéséhez és a te egészséged megőrzéséhez is elengedhetetlen, hogy odafigyelj magnézium-bevitelre.

Szervezetednek magnéziumra van szüksége!

De miként pótold a növekvő szükségletet? Magnéziumhoz természetes forrásokból is hozzájuthatsz: nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot a búzakorpa és a búzacsíra, de a különféle olajos magvak (mandula, dió, mogyoró) és hüvelyesek fogyasztásával is bejuttathatsz ebből az ásványi anyagból a szervezetedbe. Jó, ha tudod, hogy a különféle terhesvitaminok is tartalmaznak magnéziumot, igaz ezek csak csekély mértékben.

Fiziológiás magnéziumhiány

Tihanyi András A teljesítményfokozó sporttáplálkozás (2012.) című könyvében megemlíti, hogy magnéziumból napi kb. 300-350 mg-ot igényel szervezetünk, de a várandósság előrehaladtával ez a mennyiség megemelkedhet, s akár 450 mg-ra is szükséged lehet. Így sajnos nem biztos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozással hozzá tudsz jutni a számodra szükséges mennyiséghez.

Szakértők nem véletlenül használják épp ezért a fiziológiás magnéziumhiány kifejezést a terhességi időszakra. Ez ellen csak úgy tehetsz, ha orvosod segítségével megkeresed a számodra is megfelelő magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítőt illetve magnéziumpótló-készítményt.

Az a fránya vádligörcs

Ugye ismerős ez a kevéssé sem áldott állapot? A többnyire éjszaka jelentkező lábgörcs illetve zsibbadás esetén kifejezetten ajánlott a magnézium pótlása. Vizsgálatok bizonyítják ugyanis, hogy a magnézium jelentősen csökkentheti ezt a kellemetlen fájdalmat, csakúgy, mint az egyéb izomgörcsöket. De a magnézium nem csak erre a problémára nyújt megoldást számodra.

Hangold fel magad magnéziummal!

Aki átélte már a gyerekvárás örömét, tudja jól, hogy a kellemetlen testi tüneteken túl, hangulatunkban is érezzük azt a változást, amit ez a másállapot okoz. Fáradékonyság, gyengeségérzet éppúgy jelentkezhet a kilenc hónap során mint ingerlékenység, vagy szélsőséges esetben szorongás és depresszió is. Megoldást nyújthat számodra, ha fokozottan figyelsz a magnéziumpótlásra.

Ha lehangolt, fáradt, esetleg depressziós vagy, valószínűleg több magnéziumra van szükséged!

Ha komoly baj van

Ha nem juttatsz be elegendő mennyiségű magnéziumot szervezetedbe, akkor sajnos a fentieknél komolyabb problémával, a méhösszehúzódással is szembe találhatod magad. A köznyelvben csak keményedésnek hívott tünetek sajnos korai fájásokhoz, és akár koraszüléshez illetve vetéléshez is vezethetnek. Ilyenkor igen nagy jelentősége van a magnéziumpótlásnak, melyet orvosod javasolhat számodra.

Mikor ajánlott még a magnéziumpótlás?

Vannak olyan kóros állapotok, amikor kifejezetten fontos a magnézium adása: ha korábban spontán vetéléseid voltak, ha ikreket vársz, vagy toxémia áll fenn várandósságod alatt, illetve ha fenyegető koraszülés veszélyeztet benneteket. Ha szülés alatt rángógörcs alakulna ki, szintén indokolt a magnézium adása a kismamának.

Ne feledd!

Magzatod egészséges fejlődéséhez is gondoskodnod kell a magnézium-bevitelről, és a szoptatás alatt is gondosan ügyelj a megfelelő ásványianyag-pótlásra!


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák