Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyi a biztonságos hízás a túlsúlyos kismamák számára?

Szerző: Babaszoba.hu

2010. május 10. | Frissítve: 2019. január 25.

Forrás: Medipress

Vajon mennyit szabad hízni a túlsúlyos kismamáknak a terhesség alatt? A jelenlegi ajánlások 5-9 kilóról szólnak, de érdemes más szempontokat, például az elhízás mértékét is figyelembe venni.

A Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Kara és a Berkeley Kalifornia Egyetem kutatói összesen 5500 elhízott kismamát vizsgáltak, akiket az elhízás foka alapján három csoportba osztottak. Feljegyezték az időre, de túl kicsi súllyal, a túl nagy súllyal vagy a koraszülöttként világra jött babák gyakoriságát mindhárom csoportban.
A résztvevők közel 10 százaléka fogyott terhesség alatt, ez megnövelte a koraszülés és a méhen belüli növekedési elmaradás esélyét. A súlyosan elhízott kismamák esetében a kevés hízás (2,5 kiló alatt) vagy fogyás nem befolyásolta negatívan a magzat egészségét. A nagyon sokat hízott kismamáknál szintén megnőtt a koraszülés és a túl nagy magzat kockázata, vagyis a túl nagymértékű hízás is negatív következményekkel járhat.

Mennyi a biztonságos hízás a túlsúlyos kismamák számára?

"Egyes orvosok valamennyi elhízott kismama esetében korlátozni szeretnék a súlygyarapodást" - mondta Dr. Lisa M. Bodnar, a Pittsburghi Egyetem epidemiológus és szülész-nőgyógyász docense, a tanulmány vezető szerzője. "Eredményeink szerint nem lehet minden elhízott kismamát egy kalap alá venni, figyelembe kell venni az elhízás fokát és egyénileg kell meghatározni az ideális hízás mértékét."
A szerzők a következőket ajánlják: 30 és 34,9-es BMI között 9-13, 35 és 39,9-es BMI között 2-9, míg 40-es BMI felett kevesebb, mint 4,5 kilós hízás javasolt. Az ennél kevesebbet hízó kismamák is egészséges gyermeket szülhetnek, amennyiben étrendjüket rendszeresen ellenőrzik a megfelelő tápanyagbevitel szempontjából.
"Az elhízott nők esetében gyakoribbak a terhességi szövődmények" - jelentette ki Dr. Barbara Adams, a Kalifornia Egyetem professzora, aki szintén részt vett a vizsgálatban. "A megfelelő súlygyarapodással csökkenthető a magzatra leselkedő kockázat, így javasoljuk, hogy minden elhízott kismama vegyen részt diétás- és életmódtanácsadáson terhessége során."
A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat online számában jelent meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések