Terhesség

Mélyponton a babaváró hitel: ilyen keveset még nem vettek fel belőle

Rosszul teljesített a babaváró hitel 2021 januárjában, ilyen keveset még soha nem folyósítottak belőle a bankok.
2021. Március 12.
Mélyponton a babaváró hitel: ilyen keveset még nem vettek fel belőle (fotó: Getty Images)

A tavaly decemberi adatokhoz képest idén januárban közel 20 százalékos csökkenés tapasztalható a babaváró hitel felvételével kapcsolatban. Összességében azonban még így is jól teljesít a babaváró hitel, 2019. július óta 1125 milliárd forintot folyósítottak belőle – írja a hvg.hu.

A Bank360.hu elemzői szerint a babaváró hitel eredményeit a járvány is befolyásolja, de e mellett érdemes párhuzamba állítani a lakáscélú támogatásokkal is, hiszen az MNB által közzétett adatok alapján az igénylő fiatal házaspárok körülbelül háromnegyede valamilyen lakáscélt valósít meg a kölcsönből. Ezek közül a korszerűsítési és a felújítási munkálatokra január óta a lakásfelújítási támogatás is igénybe vehető, ami maximum, hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent a gyermekes családoknak. A két támogatási forma célközönségének van közös halmaza.

A lakásfelújítási támogatásból legfeljebb a felújítási költségek fele fedezhető, és az is utófinanszírozásban történik, így ott, ahol nincs elég önerő, a kamattámogatott lakásfelújítási kölcsön nyújthat segítséget.

“Az új támogatási formák kézenfekvőnek tűnnek, ha lakásfelújítás a cél, de van olyan élethelyzet, amikor a babaváró hitel igénylésével jobban járhat a család, mintha a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolt jelzáloghitelt venné fel” – hívja fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Ez abban az esetben igaz, ha már van legalább egy gyermekük, és további gyermeket is terveznek öt éven belül. Ebben az élethelyzetben a babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás előnyeit is ki tudják használni, hiszen a vissza nem térítendő támogatást és a kamatmentességet is tudják érvényesíteni. Ellenben a lakásfelújítási kölcsönnél 3 százalékos kamattal kell számolni, de még ez is kedvezőbb a piacon elérhető többi fix hitel átlagos kamatlábánál.

A legfeljebb hárommillió forint támogatás a babaváró hitel előtörlesztésére is fordítható. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy az előtörlesztett összeg ne érje el a felvett kölcsön 50 százalékát, mivel akkor az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást is vissza kell fizetni.

Forrás: hvg.hu