Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mekkora a babád a terhességed különböző heteiben?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 17. | Frissítve: 2022. január 18.

Forrás: babaszoba.hu

A kismamák szeretnének a lehető legtöbbet tudni születendő kisbabájukról, többek között azt, hogy mekkora lehet a baba az adott terhességi héten. Gyümölcsökhöz és zöldségekhez viszonyítva ezt könnyebben el tudjuk képzelni.

Íme, a máktól a görögdinnyéig a baba méretének változása.
Mekkora a babád a terhességed különböző heteiben? (Fotó: Getty Images)

1-3. hét

A baba születésének napját a z utolsó menstruációs ciklus első napjától számítják, a fogantatást ettől számítják két héttel később. Mindössze 40 hét alatt a baba az apró mákmag méretétől a görögdinnye méretéig növekszik.
(Fotó: Getty Images)

4. hét

A 4. héten a megtermékenyített petesejtet - a 32 sejtből álló - zigótának nevezzük. A mérete nagyjából akkora, mint egy mákszem, tehát kb. 0.035-0,1 cm, súlya kevesebb, mint 1 g.
(Fotó: Getty Images)

5. hét

Az 5. héten a sejtek alkotta gömb ebihalhoz hasonló, a mérete pedig akkora, mint egy borsszemnek, nagyjából 0,12 cm, a súlya továbbra is kevesebb, mint 1 g. Az agy, a gerincvelő, a szív és az erek már fejlődnek egy ideje.
(Fotó: Getty Images)

6. hét

A kicsi mérete megháromszorozódik a 6. hétre, és körülveszi a magzatvíz is, amely védi. Az ugrásszerű növekedés ellenére a mérete még mindig csupán gránátalma magnyi, tehát 0,3 cm, súlya továbbra is kevesebb, mint 1 g.
(Fotó: Getty Images)

7. hét

A baba nagyjából akkora a 7. héten, mint egy kisebb áfonya, kb. 1,2-1,3 cm, a súlya pedig továbbra is kevesebb, mint 1 g.
(Fotó: Getty Images)

8. hét

A baba nagyjából akkora, mint egy málna, kb. 1,5-1,6 cm, a súlya pedig továbbra is kevesebb, mint 1 g. Apró lábacskáinak és kezecskéinek még úszóhártya szerű végződése van.
(Fotó: Getty Images)

9. hét

A 9. héten lesz az embrióból magzat, ekkor már cseresznye méretű, nagyjából 2,2-2,3 cm, a súlya pedig kb. 2 g. Az emésztőrendszer és a reproduktív szervek is ekkor fejlődnek.
(Fotó: Getty Images)

10. hét

Ekkor a baba mérete nagyjából egy nagyobb eper nagyságú, 3 cm körüli, míg a súlya közel 4 g lehet. Szeme és szemhéja már egyre fejlettebb, és a szemöldöke is elkezd növekedni.
(Fotó: Getty Images)

11. hét

A baba akkora a 11. hétben, mint egy füge, a terhesség 20. hetére pedig mérete a háromszorosára nő a hossza. Ezen a héten nagyjából 4 cm és 7 g.
(Fotó: Getty Images)

12. hét

A baba ekkor nagyjából akkora, mint egy szilva, 5,4-5,5 cm hosszú, a súlya pedig közel 14 g. Kialakulnak a csontjai, körmei, és testét finom szőröcske borítja.
(Fotó: Getty Images)

13. hét

A kisbaba a 13. hétre nagyjából Meyer citrom méretű, 7,4-7,5 cm, a súlya pedig közel 23 g. A hangszalagok kialakulnak ezen a héten.
(Fotó: Getty Images)

14. hét

A baba a második trimeszterbe lépve nagyjából akkora, mint egy őszibarack, nagyjából 8,7 cm, a súlya pedig 43 g. Az összes belső szerve kialakul ekkorra, és ezután tovább fejlődnek egészen a születéséig.
(Fotó: Getty Images)

15. hét

A baba akkorra, mint egy alma, 10 cm a hossza nagyjából, míg súlya már 70 g. Az agya ilyenkor kezdi kontrollálni a teste izmait, és képes mozogni. Ha első gyermeked várod, valószínűleg még néhány hétig nem érzed ezt a mozgást.
(Fotó: Getty Images)

16. hét

A baba ekkor már avokádó méretű, több mint 11,5 cm a hossza, és eléri a 100 g-ot a súlya. Kezecskéit már tudja ökölbe szorítani, és szopni a hüvelykujját.
(Fotó: Getty Images)

17. hét

A baba akkora, mint egy körte a 17. héten, nagyjából 13 cm és 140 g. Már korábban is csuklott, de ettől a héttől akár érezheted is.
(Fotó: Getty Images)

18. hét

A baba nagyjából akkora ezen a héten, mint egy édesburgonya, 14 cm a hossza, a súlya 190 g körül van. Ekkor ujjacskáin már ujjlenyomatai is vannak.
(Fotó: Getty Images)

19. hét

A baba nagyjából akkora, mint egy mangó, 15 cm a testhossza, és a súlya kb. 240 g. Lábai már hosszabbak a karjainál, és akár bukfencezni is elkezdhet.
(Fotó: Getty Images)

20. hét

A baba nagyjából olyan hosszú a 20. hétben, mint egy banán - 16 cm, a súlya pedig nagyjából 300 g. Szemöldöke és haja is lehet már ilyenkor.
(Fotó: Getty Images)

21. hét

A baba hossza nagyjából akkora, mint egy kisebb sárgarépa, nagyjából 26,5 cm, a súlya pedig 360 g körül lehet. Már reagál az érintésre, és arra is reagálhat, ha megérinted.
(Fotó: Getty Images)

22. hét

A baba ebben a hétben egy kókuszdió méretű lehet, hossza nagyjából 27,5 cm, a súlya pedig 430 g lehet. A tüdeje nagyon gyorsan fejlődik, és elkezdi azon fehérjék előállítását, amelyek segítenek neki, hogy születése után önállóan lélegezzen.
(Fotó: Getty Images)

23. hét

A baba hossza ezen a héten már akkora, mint egy padlizsán, a testhossza közel 29 cm lehet, míg a súlya majdnem fél kg. A hallása már jóval fejlettebb, így kezdi felismerni a hangod.
(Fotó: Getty Images)

24. hét

A baba hossza nagyjából akkora, mint egy kukorica, nagyjából 30 cm, a súlya 600 g. Az orrlyukai megnyílnak, gyakorolja a légzést, de ekkor még magzatvizet "lélegez" be.
(Fotó: Getty Images)

25. hét

A baba a 25. hétben akkora, mint egy karfiol, a testhossza nagyjából 34,5 cm, míg a súlya 660 g körül van. Ki tudja ölteni a nyelvét, megragadni kezével a köldökzsinórt.
(Fotó: Getty Images)

26. hét

A baba majdnem olyan hosszú, mint egy cukkini, a testhossza 35,6 cm, míg a súlya nagyjából 760 g. Szemöldöke és szempillái is kifejlődtek, és több a haja is.
(Fotó: Getty Images)

27. hét

A baba nagyjából olyan hosszú, mint a fodros kel, 36,5 cm lehet, a súlya pedig nagyjából 875 g.
(Fotó: Getty Images)

28. hét

A baba nagyjából akkora, mint egy kabocha tök (kisebb japán sütőtök), 37,5 cm, és eléri az 1 kg-os súlyt. Szemét már ki tudja nyitni,és pislogni kezd.
(Fotó: Getty Images)

29. hét

A baba akkora, mint egy pézsmatök, nagyjából 38,5 cm, míg a súlya nagyjából 1150 g.
(Fotó: Getty Images)

30. hét

A baba akkora lehet, mint egy nagyobb fejes káposzta, közel 40 cm, míg a súlya nagyjából 1300 g. Alvási és ébrenléti ciklusai váltják egymást, 30-90 perces szundítás után egy rúgással jelezheti, hogy ébren van.
(Fotó: Getty Images)

31. hét

A baba hossza nagyjából akkora, mint egy kisebb póréhagyma, kb. 41 cm, a súlya pedig elérheti a 1,5 kg-ot.
(Fotó: Getty Images)

32. hét

A baba hossza nagyjából szárzeller méretű, 42 cm feletti, a súlya pedig 1,7 kg körüli lehet. Ízlelőbimbói már fejlettek, így megkedvelheti azokat az ételeket, amelyeket eszel, és lehet, később is szívesen fogyasztja majd ezeket.
(Fotó: Getty Images)

33. hét

A baba már ananász méretű lehet, nagyjából 43,5 cm, míg a súlya 1,9 kg. A testét borító finom szőrzet, a lanugo elkezd eltűnni, vállán és hátán még mindig van belőle.
(Fotó: Getty Images)

34. hét

A baba kantalup dinnye méretű lehet ezen a héten, közel 45 cm, míg a súlya 2,1 kg körül alakul. A csontjai teljesen kifejlődik, fejét forgatja, forog, testét egyik oldalról a másikra mozgatja az anyaméhben.
(Fotó: Getty Images)

35. hét

A baba nagyjából akkora, mint egy sárgadinnye, kb. 46 cm, a súlya pedig 2,3 kg körüli. Ekkor már fejjel lefelé helyezkedik el a méhedben, felkészülve a születésre.
(Fotó: Getty Images)

36. hét

A baba nagyjából római saláta méretű ezen a héten, a testhossza 47 cm felett lehet, míg a súlya 2,6 kg körüli.
(Fotó: Getty Images)

37. hét

A baba hossza nagyjából akkora lehet, mint a mángold, nagyjából 48,5 cm, a súlya 2,8-2,9 kg közt lehet. A 38. hétre a testhossza már közel 50 cm lehet, míg a súlya elérheti a 3 kg-ot. A hely így már egyre szűkösebb neki, így a nagy rúgások helyett inkább nyújtózkodik.
(Fotó: Getty Images)

40-42. hét

A születésekor a baba mérete elérheti a görögdinnyéét is, hozzávetőleg 51-53 cm a hossza, a súlya pedig 3,6-4 kg is lehet. Természetesen ezek becsült arányok, és egyedi minden kisbabánál.
Források: parents.comthebump.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések