Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megvan az első bizonyíték, hogy anyáról magzatra is terjedhet a vírus

Címkék:

koronavírus

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

Francia tudósok dokumentáltak egy olyan fertőzéses esetet, ahol anyáról magzatra történt a fertőzés. Ez az első megfelelő mérésekkel alátámasztott esettanulmány a témában.

A baba márciusban látott napvilágot agyi duzzanattal és a felnőttekéhez hasonló neurológiai tünetekkel. A kicsi azóta meggyógyult és teljesen jól van - olvasható a Nature Communications folyóiratban.
- Korábban megjelent tanulmányok már utaltak rá, hogy minden bizonnyal átterjed a vírus a kismamáról a magzatára, ám ez az első szilárd bizonyíték a hipotézisre - nyilatkozta Daniele De Luca, a Párizs közeli Antoine Beclere kórház orvosa. - Ez az esettanulmány egyértelműen alátámasztja: a placentán (méhlepényen) keresztül anyáról magzatra átterjedhet a koronavírus - folytatta a szakember.  
Anyáról magzatra is terjedhet a vírus
A válsághelyzetben nem volt egyszerű bizonyítani a feltételezést, mivel szükség volt hozzá anyai vérvételre, az amniotikus folyadék (magzatvíz) és a méhlepény vizsgálatára, továbbá vérvételre az újszülöttnél. Ezeknek az adatoknak a maradéktalan begyűjtése sikerült a március elején, császármetszésre kórházba szállított kismamánál Franciaországban. 
A vizsgálatok szerint a vírus koncentrációja a méhlepényben volt a legmagasabb. - Ez arra utal, hogy a vírus a méhlepényen át a köldökzsinórba, és azon keresztül jut a magzatba - mondta el Daniele De Luca. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák