Terhesség

Megvan az első bizonyíték, hogy anyáról magzatra is terjedhet a vírus

Francia tudósok dokumentáltak egy olyan fertőzéses esetet, ahol anyáról magzatra történt a fertőzés. Ez az első megfelelő mérésekkel alátámasztott esettanulmány a témában.
2020. Július 15.
Anyáról magzatra is terjedhet a vírus

A baba márciusban látott napvilágot agyi duzzanattal és a felnőttekéhez hasonló neurológiai tünetekkel. A kicsi azóta meggyógyult és teljesen jól van – olvasható a Nature Communications folyóiratban.

– Korábban megjelent tanulmányok már utaltak rá, hogy minden bizonnyal átterjed a vírus a kismamáról a magzatára, ám ez az első szilárd bizonyíték a hipotézisre – nyilatkozta Daniele De Luca, a Párizs közeli Antoine Beclere kórház orvosa. – Ez az esettanulmány egyértelműen alátámasztja: a placentán (méhlepényen) keresztül anyáról magzatra átterjedhet a koronavírus – folytatta a szakember.  

A válsághelyzetben nem volt egyszerű bizonyítani a feltételezést, mivel szükség volt hozzá anyai vérvételre, az amniotikus folyadék (magzatvíz) és a méhlepény vizsgálatára, továbbá vérvételre az újszülöttnél. Ezeknek az adatoknak a maradéktalan begyűjtése sikerült a március elején, császármetszésre kórházba szállított kismamánál Franciaországban. 

A vizsgálatok szerint a vírus koncentrációja a méhlepényben volt a legmagasabb. – Ez arra utal, hogy a vírus a méhlepényen át a köldökzsinórba, és azon keresztül jut a magzatba – mondta el Daniele De Luca.