Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megváltozhat másnapra a terhességi teszt eredménye?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 6. | Frissítve: 2021. április 1.

Forrás: babaszoba.hu

Nem ér véget az izgalom az első teszt elvégzésekor. Az is előfordulhat ugyanis, hogy egy negatív tesztet egy pozitív követ, ahogy az is, hogy a pozitív teszt után, negatívat tesztelünk pár nap múlva. Mi a magyarázat ezekre az esetekre?

Megváltozhat másnapra a terhességi teszt eredménye? (Fotó: Getty Images)
Borzasztó hosszúnak tűnik az az idő, míg bebizonyosodik a sejtés, hogy valóban babát vársz. Függetlenül attól, milyen eredményre számítasz, valószínűleg teljesen leizzadsz, mire végre leolvashatod a terhességi teszt eredményét. És a várakozásnak itt nem biztos, hogy vége van, sokan ugyanis elvégeznek még egy tesztet, hogy biztosak legyenek az eredményben. Mi történik, ha másnap újratesztelsz, és más lesz az eredmény? Megváltozhat a teszt eredménye egyik napról a másikra? A válasz: igen.
Kaphatsz negatív eredményt, amit egy pozitív követ, és ez igaz fordítva is.
A terhességi tesztek a vizeletben kimutatható hCG (human chorionic gonadotropin), más néven terhességi hormon szintje alapján működnek. Ha ennek szintje emelkedett, pozitív a teszt, ha nem, negatív. Azért éri meg várni egy kicsit a teszt elvégzésével, mert a hCG-szintje folyamatosan növekszik az első trimeszterben, majd ezután a szülésig csökken. Minél tovább vársz tehát, annál pontosabb lesz a teszt eredménye. Mivel a hormonszint gyorsan, napról napra növekszik, lehetséges, hogy egyik nap még negatív volt az eredmény, de másnap már pozitív.
Az otthoni teszt nem elégséges 
Az otthoni tesztek 100%-ban nem tekinthetők pontosnak, ezért a lehető legjobb, ha egy szülész-nőgyógyászhoz is ellátogatunk. A nulladik orvosi vizsgálat, ami a terhesség megállapítását szolgálja, a 6-10. terhességi héten esedékes.
Tehát a magyarázat, hogy lesz másnap pozitív a teszt, amikor előző nap még negatív teszteltél, egyszerű. De mi a helyzet fordított esetben? Megtörténhet, hogy az egyik nap pozitív volt a teszt, de másnap negatív? És hogy történhet ez?
A leggyakoribb ok a kémiai terhesség. Ez egy nagyon korai terhesség, amely nagyjából egy héttel a kimaradt ciklus után véget ér. Ilyenkor a terhességi hormonok szintje nagyon alacsony, és nem alakul ki valódi terhesség. A szervezet ilyenkor beindít egy korai vetélést, amit a legtöbb nő csak egy késleltetett menstruációként érzékel.
Ilyen esetben az első teszt hozhat gyenge pozitív eredményt, de a további tesztek már negatívak lesznek. Ezután pedig hamarosan menstruációs vérzés is jelentkezik. Ilyen esetben általában nem szükséges orvosi ellátás, de ha nagyon erős a vérzés, vagy fájdalmak jelentkeznek, érdemes szakorvoshoz fordulni.
A kémiai terhességnél nem szabad a magunkban keresni a hibát. Rendszerint genetikai probléma áll a szomorú esemény hátterében - írja a Romper.com.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák