Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megválasztható a baba neme?Kisfiú legyen vagy kislány?

Szerző: Huták Judit

2015. október 20. | Frissítve: 2017. augusztus 29.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik legizgalmasabb pillanat a várandósság során, amikor kiderül, hogy kisfiút vagy kislányt várnak a szülők. Bár a legtöbben bármelyik lehetőségnek örülnek, titkon mindenki előnyben részesíti az egyik nemet.

Kisfiú vagy kislány lesz?

Befolyásolhatjuk egyáltalán, hogy fiú vagy lány babánk legyen? Erre "hivatalos" és tökéletesen biztos módszer csak a genetikai módszer lehet, mely a világon csak néhány országban engedélyezett, és csak abban az esetben, ha a nem megválasztásával súlyos genetikai rendellenességek előzhetőek meg. Bizonyos rendellenességek ugyanis kromoszómához kötöttek, vagyis csak a lány-, illetve fiúmagzatoknál jelennek meg.
Természetesen, vannak olyan módszerek, amelyekről úgy gondolják, hogy befolyásolhatja a születendő magzat nemét. Ezek azonban leginkább csak teóriák, és bár lehet velük próbálkozni, úgyis a természet (és a véletlen) dönti el, hogy fiú vagy lány lesz a baba. A tudományos módszerek, vagyis a Shettles-, illetve a Whelan-módszer egyaránt azon az elven alapulnak, hogy az X-, illetve Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek egy kicsit különbözőképpen viselkednek. Mindkét módszer alkalmazásához fontos, hogy jól ismerjük a ciklusunkat, vagyis tisztában legyünk a legtermékenyebb napjainkkal.
A Shettles-módszer alapja, hogy a Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek gyorsabban mozognak, de rövidebb ideig maradnak életben, mint az X-kromoszómát hordozók, ezért ha fiút szeretne valaki, akkor az ovuláció időpontjához minél közelebb kell ágyba bújni, míg ha kislányt szeretnénk, akkor 2-4 nappal az ovulációt megelőzően kell együtt lenni. A Whelan-módszer kitalálója szerint viszont a női szervezetben végbemenő biokémiai folyamatok a ciklus elején a Y-kromoszómát hordozó hímivarsejteknek kedveznek, így ha kisfiút szeretnénk, akkor az ovulációt megelőzően 4-6 nappal ajánlott együtt lenni, míg a kislányhoz az ovulációt megelőző 2-3 napon kell összebújni. Mindkét módszer legalább 60 százalékos sikert ígér, vagyis az "utasítások" követésével mintegy 10 százalékkal növelhetjük, hogy az előnyben részesített nemű magzat fogan meg.
Természetesen, akárcsak a baba nevének megjóslásakor, számos olyan népi "módszer" létezik, melyek biztos eredményt ígérnek - azonban ezeknek semmilyen tudományos alapjuk nincs. Ezek alapján fiú baba várható, ha a férfi kezdeményezte az együttlétet, ha éjszaka szeretkezünk, ha a hónap páratlan napjain vagyunk együtt, vagy ha a férfi "hűvösen" tartja a heréit (például nem visel szoros alsónadrágokat és nem vesz forró fürdőket). Mivel az Y-kromoszómákat hordozó spermiumok kevésbé életképesnek tartják, azok a pozitúrák, melyek mélyebb behatolást tesznek lehetővé, szintén fiúbabát eredményezhetnek.
Kislány foganhat meg akkor, ha a nő kezdeményezi az együttlétet, ha napközben bújunk össze, ha a hónap páros napjain szeretkezünk, vagy ha a férfi "melegen" tartja a heréit (például szorosabb alsónadrágokat visel). Akkor is lányt jósolnak, ha a pár nagyon gyakran van együtt, ilyenkor ugyanis az Y-kromoszómát hordozó spermiumok nem termelődnek olyan gyorsan.
Állítólag az étkezéssel is befolyásolható, hogy kisfiú vagy kislány lesz a születendő baba, az elmélet hívei szerint ugyanis az ételek különböző kémhatásúvá teszi a női szervezetet, és ez befolyásolhatja, hogy mely spermiumok maradnak életképesek és tudják megtermékenyíteni a petesejtet. Kislány babához sok tejterméket, rizst, tésztát és édes ételt kell enni, kerülni kell a sós ételeket, az alkoholos italokat, a spenótot, a paradicsomot, a kávét, a teát és a csokoládét. Fiúbabához sós ételeket, sok halat és húst kell enni, de nem ajánlott a tejtermék, a tengeri herkentyűk és az olajos magvak.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések