Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megosztó kérdés - izgalmas konferencia: A szülés mint emberi jog

Szerző: Babaszoba.hu

2012. május 24.

Forrás: babaszoba.hu

Mindegy, csak egészséges legyen! Mindegy? Tényleg mindegy, hogyan születik? Az egészség biztosítéka a rengeteg vizsgálat és a rutinszerű beavatkozások? Itt az alkalom, hogy elmélyedjünk a kérdésben, akár a vezetett, akár a kísért szülésre esküszünk.

Május 31-én Hága és Budapest közös konferenciát rendez A szülés mint emberi jog címmel. Sokak számára életbe vágó és sokszor félreértett kérdéseket feszegetnek a résztvevők. Melyek a szülő nő jogai, és mi a felelőssége? Ki felel a szülésért és annak kimeneteléért? Milyen jogai vannak, és miért felel az orvos, a szülésznő és más szülés körüli segítők? Mi áll a magzat jogában és érdekében? Ez hogyan képviselhető?

A konferencia az Emberi Jogok Európai Bíróságának Ternovszky-döntése köré épül, melynek során egy magyar várandós anya feljelentése nyomán először mondta ki bíróság, hogy a szülés helyszínének és körülményeinek megválasztása a nő emberi joga. Ternovszky Anna 2010-ben azért indított pert a magyar állam ellen, mert az állam a tisztázatlan jogi helyzettel és az otthon szülés kriminalizálásával nem tette lehetővé számára szülése helyszínének szabad megválasztását. A strasbourgi bíróság helyt adott a vádnak, és felelősségre vonta az államot. A szabad választást tehát minden államnak kötelessége mindenki számára egyenlően lehetővé tenni.
A magyarországi helyzet a konferencia során a nemzetközi figyelem középpontjába kerül. Az érintett szakmák képviselői (orvosok, szülésznők, jogászok, dúlák és természetesen anyák és párok, a legfőbb érintettek) a tematikus kerekasztal-beszélgetések során azt fogják megvitatni és körüljárni, hogy ennek az alapvető emberi jognak a gyakorlatban világszerte hogyan lehet érvényt szerezni, ugyanakkor a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben tartani minden érintett fél érdekeit és jogait, hogyan lehet biztosítani az anya számára a megalapozott döntésre épülő szabad választást.
A kerekasztal-beszélgetéseken olyan rangos nemzetközi szakemberek vesznek részt, mint:
Michel Odent (szülészorvos, Franciaország),
Ina May Gaskin (szülésznő, USA),
Robbie Davis-Floyd (kultúrantropológus, USA),
Debra Pascali-Bonaro (dúla, USA),
Elisabeth Prochaska (jogász, Anglia)
és még sokan mások.
A konferenciát a "Ternovszky v. Hungary" beszélgetés nyitja, mely lefekteti a téma alapjait, és kijelöli a keretét. A beszélgetés középpontjában a magyarországi helyzet, a döntés megszületésének előzményei és következményei állnak, a résztvevők megvitatja a szülészeti rendszer jelenét, múltját és jövőjét, a szabad választás lehetőségét szem előtt tartva. A meghívottak között szerepel

Ternovszky Anna (anya),
Kapronczay Stefánia (jogász, Társaság a Szabadságjogokért),
dr. Marton István (szülész-nőgyógyász),
dr. Szebik Imre (Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért, bioetikus, orvos).

További részletes információk a résztvevőkről, programról, és minden egyébről a honlapon található.
Aki nem tud személyesen részt venni a kétnapos hágai konferencián, az interneten keresztül élőben követheti és hozzászólhat a beszélgetésekhez. A 'webinar' részvétel internetes regisztrációhoz kötött, melynek ára az első, nemzetközi témájú napra 100 euró. (A második nap a hollandiai helyzettel foglalkozik.)
Ha szívesen vennél részt más érdeklődőkkel együtt, az "Izában" ingyenes a konferencia első napjának (május 31.) internetes közvetítésére. A konferenciát eredeti időben, angol nyelven követheted. Helyszín: ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Budapest, VI: kerület, Izabella u. 46. (216. terem.)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések