Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megnöveli a császármetszés a lisztérzékenység gyakoriságát?

2010. június 19. | Frissítve: 2016. február 9.

Forrás: Medipress

A császármetszéssel született gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek lisztérzékenyek, mint a hüvelyi szüléssel születettek, derül ki egy új kutatásból.

Megnöveli a császármetszés a lisztérzékenység gyakoriságát?

A kutatók 2000 olyan gyerek adatát elemezték, akiket cöliákiával (lisztérzékenység), Crohn betegséggel, Fekélyes vastagbélgyulladással (colitis ulcerosa) vagy egyéb gyomor-bél betegséggel kezeltek. Császármetszési frekvenciájukat összehasonlították az egészséges gyerekekével. A hüvelyi szüléssel születettekkel összehasonlítva a császármetszéssel születettek között 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a cöliákia.
"Nem találtunk összefüggést a többi bélbetegség és a császármetszés között, ugyanakkor szignifikáns az összefüggés a cöliákiával" - nyilatkozta Dr. Mathias Hornef, a Hannoveri Orvosi Egyetem kutatója.

A cöliákia egy autoimmun betegség. Túlzott immunválasz alakul ki a gluténnal szemben, amely a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje. Ez gyulladáshoz és károsodásokhoz vezet a vékonybél egészében. A tudósok valószínűnek tartják, hogy a császármetszés kapcsán az újszülöttek nem szerzik meg azt a baktériumflórát, mint a hüvelycsatornán áthaladó magzatok. Ezek a baktériumok megváltoztatják a bélrendszer mikroflóráját, és mint hasznos baktériumok segítik az emésztést és védelmet biztosítanak a patogénekkel szemben.

A korábbi eredmények alátámasztják, hogy a hüvelyi szülésből illetve császármetszésből születetteknek különbözik a bélflórája. Hornef szerint "még csak most kezdjük megérteni a baktériumok egymásra hatását a bélrendszerben, így egyelőre még nehéz egyértelmű következtetéseket levonni".

"Mind a felnőttek, mind a gyerekek között nő a cöliákia gyakorisága" - nyilatkozta Dr. Peter Green, a New York városában működő Celiac Disease Center at Columbia University Medical School igazgatója. Néhányan úgy gondolják, hogy ennek oka a mai kor túlzott tisztaságmániája és mikrobaellenessége, ami befolyásolja az immunrendszerünk működését is. Ez magyarázhatja az allergiás megbetegedések megszaporodását, olyanokét, mint a szénanátha, az ekcéma, a cöliákia és a gyulladásos bélbetegségek. Kórházban születünk, már nem az otthoni konyhaasztalon. Antibiotikumokat szedünk. Green szerint ezért a bélflóránk jelentősen különbözik elődeinkétől.

Green úgy véli, a császármetszéssel születettek tudomására kell hozni, hogy nagyobb az esélyük a cöliákiára, ezért jobban figyeljék a betegség tüneteit, és adott esetben korábban és esetleg gyakrabban vizsgáltassák azt.

A génekről és környezeti faktorokról azt gondoljuk, hogy szerepet játszanak a cöliákia kialakulásában. A betegség tünetei a hasmenés, a hasi görcsök és a csecsemők súlygyarapodásának elmaradása nem jelentkeznek egyformán mindenkinél. Egy idő után a glutén a bélbolyhok sorvadását okozza , csökkentve ezáltal a vitaminok és a vas felszívódását, így vérszegénységhez, osteoporozishoz és megnövekedett halálozáshoz vezetve. A glutén kerülésével kezelhető a cöliákia.

Az eredményeket a Pediatrics 2010. júniusi számában közlik.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Lisztérzékenység
 • A lisztérzékeny gyermekek diétája
 • Bűnös a kenyér?
 • Coeliakia (gliadin-, illetve lisztérzékenység)
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések