Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meglepő dologtól is függ az újszülött súlya

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 6.

Forrás: babaszoba.hu

Kisebb lehet a születési súlya azoknak a babáknak, akiknek az anyukája a terhessége harmadik trimeszterében a hátán alszik.

Egy 1760 várandós anyuka adatainak elemzésével készült új-zélandi kutatásból azt derült ki, hogy valamivel kisebb súllyal születtek azok a babák, akiknek az anyja a hátán aludt, szemben azokkal, akik inkább az oldalukon aludtak. A háton alvó anyák újszülöttjei átlagosan 3,41 kilóval jöttek a világra, míg az oldalukon alvók esetében 3,55 kiló volt a születési súly. Ez azonban még egyáltalán nem problémás, hiszen az átlagsúly mindkét esetben a normális tartományba esik.
Hogyan aludjon a kismama?
Fotó: iStock
A szakemberek szerint ennek oka, hogy háton fekve romlik a méh vérellátottsága, ez pedig a magzat növekedésére is hatással lehet. A kutatók szerint, bár mindenki forgolódik éjszaka, általában abban a pozícióban töltjük a legtöbb időt, amelyben elaludtunk.
Terhesen gyakran nehéz megtalálni a megfelelő pozíciót az alváshoz, nem is beszélve arról, hogy bizonyos panaszok, például a gyomorégés vagy a hátfájás is hozzájárulhat ahhoz, hogy mennyire tudja magát kipihenni egy kismama. A szakemberek szerint a terhesség 30. hetéig nem igazán számít, hogy milyen pózban alszik az anyuka, utána viszont célszerűbb inkább oldalfekvő helyzetben pihenni. "A terhesség első két trimeszterében az a legjobb pozíció, amit a legkényelmesebbnek érzünk, és amiben a legjobban ki tudjuk pihenni magunkat" - mondta dr. Nathan Fox szülész-nőgyógyász professzor.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák