Terhesség

Meglepő dolgok, amiket még nem tudtál a terhességről

A női test rengeteget változik a terhesség alatt, az olyan nagyobb dolgoktól kezdve, hogy a szervek elmozdulnak, hogy helyet csináljanak a babának, sok apróbb történésig.
2022. Március 12.
Meglepő dolgok, amiket még nem tudtál a terhességről (Fotó: Getty Images)

De természetesen a baba is hatalmas változásokon megy keresztül az anyaméhben, és közben jobban tudatában lehet annak, hogy mi történik a külvilágban, mint gondolnád.

Lássunk néhány meglepő dolgot a terhességről!

A méh sokkal nagyobb lesz

Míg a terhesség előtt a női méh nagyjából narancs méretű, a harmadik trimeszterben már akkora lehet, mint egy görögdinnye. A terhesség alatt akár 500-szorosára is megnőhet a mérete.

A leghosszabb terhesség

A valaha feljegyzett leghosszabb terhesség 375 nap volt – átlagos esetben a várandósság körülbelül 280 napig tart. Így Penny Diana Hunter babája majdnem 100 nappal később jött világra.

A legifjabban született baba

2020. júniusában jött világra a legifjabban született, életben maradt korababája. A baba csupán 330 grammot nyomott születésekor, alig egy tenyérnyi volt akkor.

Megnő az anya vérmennyisége

A terhesség alatt a vér mennyisége akár 40-50 százalékkal is megnő, hogy elegendő oxigéndús vérrel láthassa el a babát.

A lábméret is megnőhet

Sokan arról is beszámolnak, hogy megnő a lábfejük a terhesség alatt, akár egy egész számmal. A boka és a lábfej is feldagadhat.

Változhat a kismama hangja

Az ösztrogén és a progeszteron szintjének emelkedése hatására megduzzadhatnak a hangszalagok. Emiatt néhány magasabb hang elveszhet, és helyettük mélyebbek jelenhetnek meg.

A baba hallja a kismama hangját

A fejlődő magzat nagyjából 18 hetes korában már képes hallani a hangokat. 25-26 hetes korban már jobban reagál a zajokra az anyaméhben.

Lazábbak lesznek az ízületek

A terhesség alatt a test egy relaxin nevű hormont termel, ami nyújtja, lazítja a szalagokat, az ízületeket összekötő szöveteket. Ennek a célja az, hogy a medence rugalmasabbá váljon a szülésre.

A szaglás is változhat

A terhes nők általában fokozott szaglást tapasztalhatnak az első trimeszterben, ami az egyik első tünet is lehet. Ez egy evolúciós mód arra, hogy segítse elkerülni azokat az ételeket, amik nem biztonságosak.

Bizonyos testrészek színe változhat

A várandósság alatt alakulhatnak ki striák a bőrön, amelyek általában világosabbak, mint a bőr többi része. Melasma is kialakulhat, amelyek sötétebb foltok az arcbőrön. A hason kialakulhat egy sötét, függőleges vonal is, amit linea nigranak neveznek.

Valóban okozhat memóriagondokat a terhesség

A kutatások szerint a nők nagyjából 80 százaléka tapasztal memórizavart a terhesség alatt, de az nem tisztázott, hogy mi okozhatja ezt. Lehetséges, hogy az alváshiány, a kimerültség, vagy éppen a stressz az oka.

A babák már az anyaméhben megízlelhetnek bizonyos ételeket

Az olyan erős ízek, mint a fokhagyma, átjuthatnak a placentán, a magzatvízbe, így ezeket a baba “megkóstolhatja”. Egy kutatás keretében, amikor az anyák sok sárgarépalevet ittak, a babájuk nagyobb valószínűséggel kedvelte ezt az ízt.

Ahol a legtöbb iker születik

A közép-afrikai Beninben a legmagasabb az ikrek száma országosan, átlagosan 1000 születésenként 27,9.

Megindulhat a tej, amikor egy síró babát hall a kismama

Nem csak a saját babája válthatja ki ezt egy anyánál.

A legtöbb egyszerre született baba

2021-ben dőlt meg a legtöbb egyszerre született baba rekordja, amikor egy édesanya kilences ikreknek – öt lány és négy fiú – adott életet.

A terhes nők több ösztrogént termelnek egy nap alatt, mint a nem terhes nők egy év alatt

A terhesség alatt nő egy extra szerv, a méhlepény, ami hormonokat termel. Egy várandós nő egy napi ösztrogéntermelése több, mint egy nem terhes nő három évnyi ösztrogéntermelése.

A babák már az anyaméhben is sírhatnak

A kutatók ezt véletlenül fedezték fel, amikor dohányzó, illetve drogfogyasztó terhes nőket vizsgáltak. Amikor egy hangot játszottak le a nők hasánál, a babák az ultrahang felvételen riadtnak tűntek, amikor ezt meghallották, és nyitogatták a szájukat.

Az apa is tapasztalhat terhességi tüneteket

Couvade-szindrómának neveik, illetve szimpátia-terhességnek, amikor az apa is hasonló tüneteket tapasztal, mint az anya. Olyan tünetekről számoltak be, mint a hányinger, a gyomorégés, a hasi fájdalom, a hátfájás, a szorongás és a depresszió.

Dúsabb lehet a haj

A kismamák haja gyakran vastagabb, fényesebb lesz, és gyorsabban növekszik. Azonban nem csak a haj, de a testszőrzet is több lehet, és akár az arcon, illetve a háton is megjelenhet.

A magzati őssejtek körbeutazhatnak a szervezetben

Néhány éve a kutatók magzati sejteket fedeztek fel anyák agyában. A magzati sejtek a méhlepényből az anya szerveibe vándorolhatnak, ami segíthet helyreállítani a sérült szöveteket. A sejtek kiválthatnak immunrendszeri problémákat is.

Forrás: insider.com