Terhesség

Megkezdődött a Születés Hete

A születés ünnep, nemcsak a család, hanem az egész magyar nemzet számára, mert a gyermekek a biztosítékai a nemzet fennmaradásának- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.
2016. Május 02.

Megkezdődött a Születés Hete

Pénteken a Születés Hete hatvani rendezvénysorozatának megnyitóján, az Albert Schweitzer Kórházban Fűrész Tünde az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a kormányzat igyekszik segíteni, hogy minél több gyermek szülessen az országban, évről évre nő a családtámogatások mértéke, de nem kevésbé fontos a kormányzat, az önkormányzatok és a gazdasági társaságok családbarát szemlélete. A demográfiai adatok is visszatükrözik mindezt: évek óta, ha kis mértékben is, nő a születések száma – fűzte hozzá.

Közölte, mindez különösen fontos akkor, amikor a gyermekvállalási korban lévők száma jelentősen csökken. Tavaly tíz párnak már 14 gyermeke született, ami a korábbi években regisztrált 12-13-hoz képest kismértékű növekedést mutat – mondta.

Felidézte: a Születés Hete rendezvényeit 13. éve szervezik, az idén több száz helyszínen tartanak programokat.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a hatvani térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, nagyon fontos, hogy minél több gyermek szülessen.

Hozzátette: a szülés ugyanakkor bizalmi kérdés is, mindenki azt szeretné, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között jöjjön világra a gyermeke. Hatvanban ez a bizalom teljes, az ottani születésszám egyre nagyobb mértékben nő – mondta.

Stankovics Éva, a kórház főigazgatója kiemelte: intézményük a magyar kormány és az Európai Unió támogatásainak köszönhetően 21. századi, irigylésre méltó körülményeket teremtett a szülészeti és nőgyógyászati egységen.

A Születés Hete országos programjaihoz a hatvani kórház negyedik alkalommal csatlakozik. Péntektől május 6-ig egyebek mellett foglalkozások, előadások és nyílt nap is várja az érdeklődőket.

A Születés Hete immár országos fesztivállá nőtte ki magát, hiszen a programok egészen október 31-ig kerülnek megrendezésre. A rendezvény célja a családok és a várnadós nők szélesebb körű tájékoztatása választási és döntési lehetőségeikről, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, a kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól.

Szülészorvosok, szülésznők, bábák, dúlák, védőnők, szülésfelkészítők, pszichológusok, homeopaták, gyógytornászok, mentálhigiénés szakemberek, szoptatási tanácsadók beszélgetnek az érdeklődőkkel, remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá, hogy a várandósság ideje, a szülés és a gyermekágy ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen.

A rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy a gyermekvállalásra készülő családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű és spektrumú információt nyújtsanak át nekik a számukra legmegfelelőbb és emberhez méltó szülési mód kiválasztásához.

A Születés Hete 2016 részletes programja ezen az oldalon található.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A leggyakoribb szülési félelmek
  • Miért szül a magyar nő? Miért nem?
  • Forrás: MTI