Terhesség

Megindított szülés

A születési traumák kihatnak a személyiségfejlődésre. A szakemberek a megindított szülés és a fájdalom gyorsításának hatásait is vizsgálták.
2003. Január 25.

Milyen hatással van a megindított szülés a babára?

Az epidurális érzéstelenítés következményeiről már esett szó. A szülés alatt narkotizált babák traumákat szenvednek el: sokkot kapnak, amit a hirtelen fellépő, ismeretlen eredetű testérzések váltanak ki a narkotikum hatására. A sokkot pánik kíséri, amely a tudat és a kontroll bizonyos fokú elveszítésével jár együtt.

A baba már nem tudja uralni a korábban ellenőrzés alatt tartott fizikai és pszichés folyamatait, azok túllépnek rajta. A továbbiakban sérül az érzékelő rendszere, amit a zavarodottság, tehetetlenség és a legyőzöttség érzése kísér. Mindennek következménye pedig az önértékelés válsága.

Megmentés és védelem

Egyes tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos körülmények között ezek a traumatikus élmények gyengülhetnek. Főleg olyankor, amikor a babák a születéskor valóban életveszélybe kerülnek, és emiatt beavatkozás szükséges.

Ilyenkor a segítség, a megmentés és a védelem érzése gyengíti a traumatikus narkózisos élmények erejét. Természetesen az életmentő beavatkozás is trauma – a maga következményeivel együtt -, viszont kevésbé megterhelő.

A “gyorsító” hatása

A megindított szülésnél a méhtevékenység fokozására általában oxitocint vagy pitocint adnak. A szülést akkor indítják meg, ha a megállapított terminust követő két héten belül spontán módon nem indul meg, vagy ha a méhlepény elöregedett. Egyes statisztikai adatok szerint a kórházi szülések közel negyven százalékánál alkalmaznak oxitocint vagy pitocint.

A szülés megindításának és a fájdalmak gyorsításának számos negatív pszichés következménye van: többek között kötődési zavar, fájdalomkomplexus, önértékelési problémák.

Pszichoterápiás esetekben a születési regresszióba (módosított tudatállapotban “időutazás”, adott életperiódusban – a szerk.) került gyermek és felnőtt páciensek egyöntetűen arról számoltak be, hogy fájdalomérzésük és szorongásuk fokozódott, kontrolljuk csökkent, a kettészakítottság és legyőzöttség érzését élték át.

Részleges kötődés

Az anya-gyermek kötődés megkívánja, hogy a szülők visszatükrözzék a gyermek belső világát.

Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lenniük a szülés alatti gyógyszeres beavatkozás gyermekükre mért pszichés következményeivel ahhoz, hogy megértsék őt, és érzelmeit megfelelően tudják kezelni.

Sem ők, sem a szülészek többsége nincs tisztában azzal: a baba tudatosan éli meg a születését, és érzékeli traumatikus tapasztalatait. Ez azzal a következménnyel jár, hogy ezek az újszülöttek csak részlegesen tudnak kötődni anyjukhoz. A szülőknek tehát meg kell érteniük, el kell fogadniuk csecsemőjük problémáit és fájdalmát.

Ha ezeket képesek visszatükrözni neki, gyógyítják őt, és segítik a tartós kötődés kialakítását.

VI.évf./10

Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Forrás: HáziPatika.com