Terhesség

Megindítható otthon a szülés?

Amikor eljön a 40.hét, de a baba nem indul el, akkor sokan egyre türelmetlenebbek lesznek és szeretnék a kezükbe venni az irányítást.
2022. Július 06.
Megindítható otthon a szülés? (fotó: Getty Images)

Dr. Jonathan Schaffir, az Ohio Állami Egyetem szülészeti és nőgyógyászati docense a parents.com-nak elmondta, hogy sok kismamával találkozott, akik belefáradtak a terhességbe és egyre türelmetlenebbek, miután betöltötték a 40.hetet.

Dr. Schaffir és munkatársai 2001-es tanulmánya szerint a terhes kismamák több mint fele nem gyógyszeres módszerekhez folyamodik a szülés felgyorsítása érdekében, amikor közeledik a szülés időpontja vagy túllép a terminuson, de kevesebb mint fele mondja el orvosának vagy szülésznőjének, hogy mire készül. Ez aggasztó, mondják az orvosok és a szülésznők, mert bár egyes népi módszerek működhetnek, némelyikük nem kívánt következményekkel jár.

A magzat fejlődése még a várandósság utolsó heteiben is folytatódik. Így a kínzó hátfájás, az álmatlan éjszakák ellenére a leendő szülőknek azt tanácsolják, hogy várjanak a 39. terhességi hétig, mielőtt bármilyen módszert bevetnének, de még ebben az esetben is ismerni kell az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, és meg kell beszélni azokat az orvossal. Íme, néhány természetes, otthoni szülésindítási módszer.

Mellbimbó stimulálása

A hosszan tartó mellbimbó-stimuláció az agyalapi mirigyet az összehúzódást kiváltó oxitocin felszabadítására készteti, ugyanannak a hormonnak, amely a tejleadási reflexet is elindítja. Ennek szintetikus formája, az oxytocin a szülés megindítására leggyakrabban használt gyógyszer, és a vizsgálatok szerint a természetes úton történő stimulálás is hatásos lehet.De ez a módszer komoly kockázatokkal jár: “Tudjuk, hogy működik” – mondja Suzy Myers  szülésznő. “De nagyon kell vigyázni, hogy ne stimuláljuk túl a méhet, és ne legyenek túl erősek vagy túl gyakoriak az összehúzódások. Arról is meg kell győződnöd, hogy a baba jól viseli-e, de ezt csak úgy lehet, ha figyeljük a szívverését.”

Szex

Bár a kutatási eredmények vegyesek, rengeteg anekdota szól arról, hogy a babák nem sokkal a szeretkezést követően elindulnak, mármint a betöltött 40.hét után.Egy 200 egészséges terhes emberen végzett tanulmány szerint azoknál, akik a terhesség 36. hete után szexeltek, lényegesen kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a szülés túllép a 40. heten. Egy másik, a British Journal of Obstetrics and Gynaecology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány azonban nem talált különbséget a szexuálisan aktív és passzív terhesek között a várandósság hosszát illetően.”Ha egy nőnél alacsony a koraszülés kockázata, és nincs placenta previa, nem árt megpróbálni” – mondja Dr. Schaffir.

Ricinusolaj és fűszeres ételek

A bábák, szülésznők már régóta ajánlják a vajúdás természetes megindítását ricinusolaj fogyasztásával. Az elképzelés szerint a növényi hashajtó serkenti a belek simaizomzatát, elősegíti a prosztaglandin felszabadulását, és cselekvésre készteti a méhet.A kutatási eredmények változatosak, de egy kis klinikai kísérlet kimutatta, hogy azoknál, akik betöltötték a 40. hetet és ricinusolajat kaptak, nagyobb valószínűséggel indult meg a vajúdás 24 órán belül. A mellékhatások – köztük a hányinger, a robbanásszerű hasmenés és a kiszáradás – azonban kimerítőek lehetnek, mondja Myers.A fűszeres ételek fogyasztása hasonló eredményeket hozhat és nincsenek kellemetlen mellékhatások (de készülj fel a gyomorégésre és a puffadt bokákra, mert a fűszeres ételek megterhelik az emésztőrendszert).

Gyógynövények és akupunktúra

A szülésznők gyakran javasolják az esti kankalin olajat és a kék indiángyökér-t is, mint a szülés támogatásának vagy megindításának természetes módjait. Bár mindegyik gyógynövénynek van hatása, potenciális hátrányokkal is járnak.Az esti kankalin olaj, amelyet kapszula formájában vagy közvetlenül a méhnyakra dörzsölve írnak fel, állítólag segít felpuhítani és felkészíteni a méhnyakat a szülésre. Az a néhány tanulmány azonban, amely a hatékonyságát vizsgálta, nem találta, hogy használata miatt korábban kezdődne a szülés. Egy tanulmány azonban azt sugallja, hogy valójában meghosszabbíthatja a vajúdás aktív szakaszát, és növelheti bizonyos vajúdási komplikációk előfordulását.Mind a kék (Caulophyllum), mind a fekete (Cimicifuga) indiángyökeret évszázadok óta használják menstruációs panaszok kezelésére. Egyes tanulmányok azonban azt sugallják, hogy veszélyes mellékhatásai lehetnek a terhesség alatt, ezért kerülendő.Eközben a málnalevél teát gyakran ajánlják a szülés előtti hetekben, de kutatások nem bizonyították, hogy bármilyen hatása lenne a vajúdásra. Számos tanulmány szerint pedig az akupunktúra alkalmazása a szülés természetes megindítására ígéretes, más tanulmányok azonban a terhesség elhúzódásával hozzák összefüggésbe.

Mozgás és türelem

Dr. Schaffir tanulmányában a megkérdezettek 43 százaléka mondta, hogy a terhesség utolsó napjaiban a mozgással, “edzéssel” próbálta beindítani a vajúdást. De bár a testmozgás jót tesz, Dr. Schaffir szerint nem bizonyított, hogy felgyorsítja a szülést.Hagyjuk a szülést beindító házi szereket, táplálkozz helyesen, pihenj, és élvezd ki a terhesség utolsó napjait, amennyire csak lehet. “A legbiztonságosabb és legegészségesebb szülés az, amely spontán indul be” – mondja Dr. Schaffir.(Cikk forrása: parents.com)