Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megfázás a terhesség alatt: a legjobb gyógymódok

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 9. | Frissítve: 2020. február 29.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt sokkal nagyobb annak az esélye, hogy megfázunk, náthásak leszünk, mert a várandósság az immunrendszer működését is befolyásolja. Mit tehetünk az enyhébb tünetekért és a gyorsabb gyógyulásért?

A nátha és megfázás a leggyakoribb betegségek közé tartozik, ráadásul a kismamákat gyakran erőteljesebben érintik ezek a fertőzések, mert a terhesség miatt gyengébb az immunrendszer. Bár a betegségek általában gyorsan, szövődmények nélkül lezajlanak, a várandósoknak nem árt az óvatosság. Az enyhébb tünetektől is érezhetjük magunkat vacakul, ha pedig nem koncentrálunk eléggé a gyógyulásra, a felülfertőződések - így a jóval súlyosabb problémák - esélye is a sokszorosára nő.
A várandós kismamák gyakrabban betegszenek meg
Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kismamák esetében jóval óvatosabban kell megközelíteni a gyógyszerezés kérdését: a gyógyszerek ugyanis nemcsak az anyukára, de a születendő babára is hatással lehetnek!

Mit szedhetünk, mit kerüljünk?

Ha megfáztunk a terhesség alatt, még akkor is érdemes felkeresni az orvost, ha egyébként jól bevált módszereink vannak a gyógyulásra! Az orvosunk segíthet megtalálni a legmegfelelőbb gyógyszereket.
A fájdalom- és lázcsillapítók közül az acetaminofen (paracetamol) tartalmúakat szedhetjük.
Kerüljük a kombinált készítményeket, illetve az acetil-szalicilsav és ibuprofen tartalmú gyógyszereket. Az erős, vényköteles, opioidokat tartalmazó fájdalomcsillapítók, illetve a vényköteles nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) nem javasoltak, mert megnövelhetik a fejlődési rendellenességek, illetve a vetélés kockázatát.
A köhögéscsillapító, illetve váladékoldó gyógyszerek általában biztonságosnak tekinthetőek a várandós nők számára, de jobb, ha először természetes (gyógyszermentes) megoldásokat keresünk. Szopogassunk például köhögés elleni cukorkát, igyunk sok folyadékot, párásítsunk! Rendkívül fontos, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket ne használjuk a kelleténél tovább!
A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos, hogy eleget pihenjünk! A terhesség alatt egyébként is fáradékonyabbak lehetünk.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák