Terhesség

Megelőzhető lenne számos fejlődési rendellenesség

Kevés ijesztőbb dolog van annál, minthogy gyermekünk fejlődési rendellenességgel születik. Sokat tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük.
2010. Július 19.

Harminchárom Amerikában megszületett gyerekből egynek van fejlődési rendellenessége. Sokat tehetnének azért, hogy ezek valószínűségét csökkentsük – állítja Michael Katz, híres gyerekgyógyász professzor, aki szerint mindenképpen egészséges életmódot kell folytatnunk.A billentyűk működése

A leggyakoribb a szívfejlődési rendellenesség, ez harmadát-negyedét teszi ki a fejlődési rendellenességeknek. Minden 100 és 200 közötti szülésből egy csecsemőt érint. A szív fejlődése bonyolult és összetett folyamat, rengeteg helyen sérülhet. A leggyakoribb a pitvari, illetve a kamrai sövény rendellenessége, ilyenkor a szíven rendellenes helyen “lyuk” van.

“A szívnek négy ürege van. Kettő a tetején, ezeket nevezzük pitvaroknak, kettő az alján, ezek a kamrák. A pitvarok illetve a kamrákat egy izmos fal választja el, ezek a sövények vagy szeptumok” – magyarázza Dr. Adolfo Correa az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) veleszületett és fejlődési rendellenességekkel foglalkozó centrumának vezetője. Veleszületett szívhibák esetén a fal nem záródik. Az ezen átjutó vér kikerüli a tüdőt, nem lesz oxigéndús, nem szállít elég oxigént. Ha a hiány nagy, a szervfejlődést is gátolja.

Másik gyakori fejlődési rendellenesség, mely az idegrendszert érinti a spina bifida (nyitott gerinc) és az anenkefália (csak az agytörzs fejlődik ki, az agy nem, ezek a csecsemők csak vegetatív funkciókra képesek), ebből nagyjából egyre kell számítani ezer szülésből.

A nyúlajak és farkastorok szintén gyakori, egy újszülöttet érint 700-1000 szülésből.

A környezeti tényezők fontos szerepet játszanak ezen fejlődési rendellenességek kialakulásában. A kövérség és a cukorbetegség a szívfejlődési rendellenességek jelentős kockázati tényezője, törekedjünk ezeket egészséges határok között tartani. Napi 400 mikrogramm folsav csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát.

A fejlődési rendellenességek egy része a terhesség első heteiben alakulnak ki, még azelőtt, hogy késne a menstruáció, és sejtenénk, hogy terhesek vagyunk. Amint kiderül, hogy terhesek vagyunk, konzultáljunk nőgyógyászunkkal, és kezelőorvosunkat is tájékoztassuk a várandósságról, hogy a gyógyszereket ennek megfelelően válogassa össze.

Vigyázzunk magunkra a sokásosnál is jobban, egyes fertőző betegségek kárt okozhatnak a magzatban.Ha még csak most tervezzük a terhességet oltassuk be magunkat a gyakori fertőző betegségek ellen. Különösen fontos a H1N1 fertőzés kerülése, mert a tapasztalatok szerint ez az új influenzavírus sok édesanya és magzata halálát okozta.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A modern magzatvédelem – megelőzhető rendellenességek
  • A közös élet kezdetén: Baba-mama védelem folsavval
  • Gondos felkészülés a fogamzásra
  • Animáció: HáziPatika.com