Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megelőzhető az Rh-összeférhetetlenség

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2021. február 23.

Forrás: Kismama magazin

A házaspárok tizenhárom százalékánál fordul elő Rh-vércsoport-összeférhetetlenség. Ha az anya Rh-negatív, az apa pedig Rh-pozitív, a magzat Rh-pozitív is lehet.

Megelőzhető az Rh-összeférhetetlenség

Ilyenkor az idegen antigénnek számító magzati vörösvérsejtek hatására ellenanyag-termelés kezdődik. Ezt a folyamatot nevezzük izoimmunizációnak (gyakorisága 0,5 százalék). Ilyesmire természetesen csak akkor kerül sor, ha az Rh-pozitív magzati vörösvértestek bejutnak az anyai vérkeringésbe.
Ez többféle úton is megtörténhet: például magzatvíz-mintavétel, korionboholy biopszia, magzati vérmintavétel, vetélés, abortusz, méhen kívüli terhesség, szülés lepényi szakasza vagy császármetszés közben. Mivel az izoimmunizáció az anyai ellenanyagok révén a magzat súlyos károsodását, sőt elhalását okozhatja, a terhesgondozás során az elsők közt végzik el a vércsoport meghatározását. Ennek eredményétől függ, hogy a továbbiakban hány ellenanyagszint-ellenőrző vizsgálatra lesz szükség.
Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a magzat károsodása megfelelő óvintézkedéssel megelőzhető. Az anya első szülése után anti-D-immunglobulin injekciót kap. Ez elpusztítja az anyai vérbe jutott magzati vörösvértesteket, így az ellenanyag-termelődés nem indul meg. (Az anyai vérben lévő ellenanyag a következő várandósság során jelentene veszélyt az Rh-pozitív magzatra: az anyai vérből származó ellenanyagok a magzat vörösvértestjeit is pusztítanák.) Az Rh-negatív nők abortusz, spontán vetélés, méhen kívüli terhesség, illetve korionboholy- és magzatvíz-mintavétel esetén is megkapják az anti-D injekciót.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések