Terhesség

Még sokáig fogy a magyar

Gyorsabban csökken a szülőképes nők száma, mint amilyen mértékben nő a gyerekvállalási kedv. Így aztán még sokáig csökkenni fog a magyar.
2019. Május 06.
Még sokáig fogy a magyar

Az Eötvös Csoport rendezvényén a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője, Spéder Zsolt demográfus elmondta, hogy a magyar akkor is fogyni fog, ha nő a mostanában sokat hangoztatott termékenységi ráta. A demográfus azt is ismertette előadásában, hogy a negyvenévesek körében 92-ről 84 százalékra csökkent a legalább egy gyermeket, és 78-ről 67 százalékra csökkent a két gyermeket nevelők aránya 1990-hez képest. A harmadik gyermeket vállalók aránya viszont 28-ról 36 százalékra nőtt. Célszerűbb lenne az első és második gyerek megszületésének elősegítése és nem a harmadiké.

Spéder szerint a megoldás az lenne, ha az első gyerek vállalását hoznánk előbbre. A halogatás azért veszélyes, mert amikor egy nőnek már csak pár éve van ahhoz, hogy gyereket vállaljon (akár egymás után többet), akkor rövid idő alatt kell mindennek klappolnia. Nem csupán arról van szó ugyanis, hogy későbbre halasztódik a gyerekvállalás időpontja, hanem arról is, hogy nem születik annyi gyerek, mint amikor az első gyerek korábban születik. Nyugat-Európa számos országában csak az időpont tolódik ki, a gyerekszám nem csökken számottevően.

A termékenységi ráta akkor nevezhető jónak, ha eléri a 2-t, sőt, ha kicsivel meghaladja azt. Jelenleg ez 1,5 Magyarországon. Jogosan merül föl a kérdés, hogy a kormány családvédelmi akcióterve képes befolyásolni érdemben a fogyást. Spéder szerint a népesedési programok, legalábbis azok bizonyos tényezői tudnak segíteni. Az adókedvezmény bevezetése például közvetlen hatással volt a harmadik gyerekek megszületésére, még akkor is, ha az elsőkére nem volt akkora hatása. Hasonló hatása volt például a GYED bevezetésének is. A demográfus leginkább a babaváró támogatáshoz fűz jelentős reményeket, ez ugyanis szerinte képes lehet jelentősen előrehozni az első gyerek vállalásának időpontját. Persze egyéb körülmények is befolyásolják a gyerekvállalást, az ellátórendszer, a minőségi bölcsődék, óvodák, hogy csak néhányat említsünk.

Dávid Beáta szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy bár sok tényező játszik abban szerepet, hogy hány gyereket vállalnak a párok, de szerinte “a mai fiatalok nagyon jól érzik magukat otthon. Eszük ágában sincs elmenni otthonról, és nemcsak azért, mert nekik jó, hanem a szülők is mindent elkövetnek, hogy maguk mellett tartsák a gyerekeiket” – idézi a qubit.hu a szociológus előadását. A közönség soraiból megkérdezték, nem segítene-e a fiataloknak az elköltözésben, ha lennének szociális bérlakások. Dávid nem tartja magát a bérlakástéma szakértőjének, azt azért elismerte, hogy ez azért valószínűleg mégiscsak jelentősen segíthetne.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Qubit.hu