Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Még mindig egyben?

Szerző: Fekete Edina

2015. március 12. | Frissítve: 2020. szeptember 25.

Forrás: babaszoba.hu

A kilenc hónap megvolt, eltelt a zéró nap is... és nem történt semmi. Szülőségből első lecke: a baba dönti el, hogy mikor fog megszületni. De miért nem akar már kibújni?

A szülésindítás házilag is megpróbálható

Rita és kolléganője ugyanarra a napra volt kiírva. Munkatársa a dátumhoz képest kicsit korábban, november végén szült, Rita azonban, terveivel ellentétben, nem tehette be a babát a karácsonyfa alá, mert még mindig a pocakjában volt.
A két ünnep között már egy ketyegő bombának érezte magát, és órákig gyalogolt a férjével, hátha ez majd megadja a kezdő lökést. Semmi. Végül a 42. hét utolsó napján indították be a szülést: pontosan egy hónap lett a korkülönbség a két kicsi között.
- Nem jelent problémát, ha nem születik meg a baba a kiírt időpontra: az utolsó menstruáció alapján kiszámolt dátum ugyanis inkább a terhesgondozás menetéhez, a vizsgálatok idejének meghatározásához nyújt segítséget - magyarázza dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász, a Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központ orvos igazgatója. - Ha a baba a negyvenedik hét végéig nem jön világra, akkor csupán terminustúllépésről beszélünk, és csak a betöltött negyvenegyedik hét után kezdődik a túlhordás.

Hiba a számításban?

Terminustúllépés kezdetén az orvos újraszámolja a szülés várható időpontját, aminek pontosításához felhasználja a koraterhességi és a tizenkettedik heti ultrahangvizsgálaton feljegyzett méreteket, esetleg az első magzatmozgások idejét is. A terhességi kor meghatározása nem mindig könnyű, mert előfordul, hogy nem volt rendszeres a ciklus, vagy a szoptatás miatt még nem is volt menstruáció, illetve a kismama elfelejtette felírni a később fontossá váló dátumot.
Bár vannak párok, akik úgy gondolják, hogy egyértelműen meg tudják mondani a fogamzás napját, annak ismeretében, hogy a spermiumok a szervezeten belül hetvenkét óráig, de egyes kutatások szerint akár százhúsz óráig is életképesek, ez az adat sem tekinthető biztos viszonyítási pontnak. A valódi túlhordás okára az esetek többségében nem derül fény, de lehet öröklött hajlam, és befolyásolja az is, hogy hányadik terhességről van szó.

Várakozó állásponton

- A negyvenedik hét betöltésével szükségessé válik a baba állapotának szorosabb felügyelete, mert a lepény öregedése, a kevesebb magzatvíz és a nagyobb magzat komplikációkat okozhat - figyelmeztet szakértőnk. - Emiatt sűrűbben ellenőrizzük a baba szívhangját, figyeljük a magzatvíz mennyiségét és színét (ha magzatszurok ürítése miatt zölddé válik, az oxigénhiányra utal), és ha szükséges, a vér áramlását a köldökzsinórban.
A 41. hét után a napok múlásával arányosan növekszik a méhen belüli oxigénhiány miatt fellépő károsodások aránya, így a szakmai protokoll szerint ekkor már javasolt, a betöltött 42. hét után pedig egyértelműen indokolt a szülés mesterséges beindítása, melyről az orvos és a kismama közösen hozzák meg a döntést.

Szülésindítás házilag?

Hogy elkerüld a mesterséges szülésindítást, megpróbálhatod természetes módszerekkel akcióra ösztönözni a babát. Szakértőnk szerint a közszájon forgó praktikák egy része csupán városi legenda, és hatástalan, vagy a remélthez képest éppen ellentétes hatást fejt ki, sőt némelyikük még veszélyes is lehet. Ezért még mielőtt bármit is teszel, kérd ki róla orvosod véleményét is!
Lépcsőzés
Az intenzívebb testmozgás miatt termelődő stresszhormonok fokozhatják a méh oxitocinérzékenységét, ami segít a fájások beindításában. De ha elöregedett a lepény, s emiatt rossz a keringése, akkor romlik a magzat oxigénellátása. Ezért ezzel inkább ne próbálkozz.
Forró fürdő
Egyes hiedelmek szerint segíthet, pedig éppen ellenkezőleg: hasgörcsre is azért javasolnak meleg borogatást, mert lazítja a simaizmot.
Kávé
Valóban serkenti a stresszhormonok elválasztását, de csak olyan nagy mennyiségben fogyasztva, melyet már nem ajánlanak a várandósoknak.
Bábakoktél
Ricinustartalma miatt hashajtó hatású. Ennek és alkoholtartalmának tulajdonítanak szülésindító hatást. Az alkohol valójában azonban lazítja a méhizomzatot, ezért adták korábban fenyegető koraszülés esetén infúzióban a várandósoknak.
Szex
Egy szerelmes éjszaka tényleg beindíthatja a szülést, mert a mellbimbó simogatása és az orgazmus oxitocint szabadít fel, az ondó pedig magas koncentrációban tartalmaz a méhszáj érleléséhez is használt prosztaglandinokat.
Tonik
Segíthet, mert kinintartalma erősíti a méh aktivitását. Ezért nem is szabad fogyasztani a terhesség korábbi szakaszában.
Gyógytea
Bár komoly kutatások nincsenek, de a népi megfigyelés szerint napi egy kancsó málnalevéltea javítja a bélműködést, a vajúdás alatti tágulást és a medenceizomzat működését.
Homeopátia
Caulophyllumot, Pulsatillát és Cimicifugát ajánlanak a szakemberek. Tudományos bizonyítékok hatásukra nincsenek.

Búcsú a várandósságtól

Várnai Dóra pszichológus:
A túlhordás lelki háttere tudományos módszerekkel viszonylag nehezen vizsgálható, de tapasztalatok szerint előfordul, hogy a kismama lelkiállapota befolyásolja a szülés beindulásának idejét. A várandós nő tudattalanul érezheti ugyanis azt, hogy a legteljesebb egységben van gyermekével, és ezért nehezen engedi őt világra.
Az is lehet, hogy az "áldott állapot" különleges védettséget, törődést hozott a számára, és tart attól, hogy ez véget ér, lányból anyává válik, vagy attól, hogy az újszülöttre terelődik minden figyelem. De szoronghat a szülési fájdalomtól, a kórházi tartózkodástól is, és lehet, hogy van még valamilyen praktikus feladata (lakásátalakítás, babaholmik beszerzése), amit szeretne a baba megszületése előtt elvégezni.
A szülésre való lelki ráhangolódást segíti, ha a kismama a párjával vagy egy számára fontos személlyel beszélget a baba világrajövetele utáni jövőjéről, és ha teste jelzéseire, magzatára koncentrálva tudatosan búcsút vesz a várandósságtól. Elmondhatja babájának, hogy nagyon szereti, de ennek az állapotnak most vége lesz, és utána új módon, de továbbra is nagyon szoros kapcsolatban maradnak egymással.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák