Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meg lehet előzni a vetélést?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 3.

Forrás: babaszoba.hu

Nincs is nagyobb sokk annál, mint amikor egy leendő édesanya elveszíti a gyermekét. Mégis, minden ötödik terhességnek vetélés lesz a vége, 60 százalékban olyan genetikai rendellenességek miatt, amelyeket nem lehet elkerülni.

Ki lehet védeni egyáltalán a vetélést? A parenting.com erről kérdezte dr. Henry Lernert, aki a Vetélés: Miért történik és hogyan tudod csökkenteni a kockázatát című könyv szerzője.

Íme a tanácsok:

Vizsgálat. Érdemes tesztelni magunkat olyan szexuális úton terjedő betegségekre, mint a tripper, a szifilisz, a HIV, a herpesz, ezek megléte ugyanis növeli a vetélés kockázatát és ártanak a babának.
Tornázni csak mértékkel. A testmozgás szuper és nagyon fontos is, de a triatlont ne kismamaként akarjuk megcsinálni. Orvosok szerint a túlzásba vitt fizikai aktivitás (például a megerőltető futás) okozhat vetélést, ez ugyanis megemeli a testhőmérsékletet és csökkenti a vér áramlását a magzat felé. Nem kell lemondani a mozgásról, de figyeljünk oda, legyünk mértékletesek, és válasszunk "óvatosabb" sportokat. Így például ne terhesen síeljünk vagy lovagoljunk, amelyek során elveszíthetjük az egyensúlyunkat és a hasunknál szerezhetünk sérülést.
Oltások. Bizonyos betegségek növelhetik a vetélés kockázatát. Ha felmerül a gyanú, hogy nem kaptunk meg minden védőoltást, beszéljünk az orvosunkkal, esetleg kérjünk vérvizsgálatot.
Mit eszünk?
Két fertőzés, a listeria és a toxoplazmózis szintén növelik a vetélés kockázatát. Kerüljük az olyan tejtermékek fogyasztását, mint a lágy sajtokét, például a brie vagy a camembert sajtét, illetve ne fogyasszunk nem kellően hőkezelt vagy nyers húst.
Konzultálni az orvossal. Bizonyos krónikus betegségek, mint bizonyos pajzsmirigy problémák, epilepszia vagy lupus növelhetik a vetélés kockázatát, bár a legtöbb, ilyen betegségekkel küzdő nő egészséges csecsemőt hoz a világra. Tájékoztassuk arról is az orvosunkat, hogyha fordult már elő a családunkban meddóség, váralvadási zavarok, ismétlődő vetélés vagy más betegségek.
Se drog, se cigi, se alkohol. Sajnos sok nő nincs tisztában azzal, hogy ezek a dolgok amellett, hogy rendkívül károsak a magzatra, még a vetélést is elősegíthetik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések