Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Még egy kevés hízás is okozhat terhességi cukorbetegséget

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 13.

Forrás: Medipress

Kevés hízással is jelentősen emelkedik a terhességi diabétesz veszélye.

Még egy kevés hízás is okozhat terhességi cukorbetegséget

Akilew Adane, a Queensland Egyetem Népegészségügyi Iskolájának munkatársa szerint, azokat a nőket, akik testsúlyuk 2,5 százalékánál többet híznak évente, háromszor nagyobb eséllyel fenyegeti a terhességi diabétesz veszélye, mint azokat, akiknek a súlya stabil marad.
Amint arról a szakember beszámolt, már egészen csekély hízás is veszélyes lehet, és ez alól azok a nők sem kivételek, akik úgy híznak az évek során, hogy eredetileg normál súlyúak, vagy kifejezetten soványak voltak, és a hízás után sem számítottak túlsúlyosnak. A terhességi cukorbetegség következménye lehet többek között a nagyméretű újszülött, a születéskor jelentkező komplikációk, vagy az anyát és a gyermeket érintő különféle, hosszú távú egészségügyi kockázatok.
Adane és munkatársai több mint 3000 nőt kísértek figyelemmel, akik mind 18 és 23 év közöttiek voltak a vizsgálat kezdetén, azaz 1996-ban. A Diabetes Research and Clinical Practice című lapban közzétett vizsgálatban résztvevőkkel rendszeres időközönként kitöltettek egy kérdőívet, melyben súlyukról, fizikai aktivitásukról, életmódjukról, eddigi terhességeikről kellett nyilatkozniuk, és ezek alapján szűrték le a fenti következtetéseket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák