Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Még egy kevés alkohol is okozhat vetélést

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 29. | Frissítve: 2020. szeptember 1.

Forrás: babaszoba.hu

Már a terhesség elején fogyasztott, kevés alkohol is okozhat problémákat.

Még egy kevés alkohol is okozhat vetélést
A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a terhesség alatt fogyasztott kis mennyiségű alkohol is megnöveli a vetélés kockázatát. Ezt az alapján állapították meg, hogy elemeztek 24 tanulmányt, melyek 1970 és 2019 készültek, és összesen 231 ezer várandós nő vett részt a kutatásokban.
Az adatok alapján azt találták, hogy még egy kevés alkohol is 19%-ban növeli a vetélés kockázatát. Azoknál a nőknél, akik heti 5 italnál kevesebbet fogyasztanak egy héten, a terhesség során fogyasztott minden további ital hetente plusz 6%-kal növeli a vetélés kockázatát. - Mivel a terhesség korai szakaszában magas az alkoholfogyasztásnak való kitettség, ezért fontos, hogy megértsük, milyen összefüggés van az alkohol és a vetélés között - magyarázta Alex Sundermann, a kutatás vezetője, aki a nashville-i Vanderbilt Orvostudományi Egyetem doktorandusza.
Elmondása szerint az olyan problémák, mint a magzati alkohol szindróma sokak szerint a súlyos mértékű alkoholfogyasztáshoz köthetők. - A kutatásunk azonban azt mutatja, hogy még a szerényebb mennyiségű alkoholfogyasztás is növeli a vetélés kockázatát - fogalmazott a kutatás vezetője.
A tanulmány rámutatott arra, mekkora félreértések vannak a terhességi alkoholfogyasztást illetően, és mennyire hiányosak az emberek információi arról, milyen hatással van ez a vetélésre. Egy korábbi kutatás szerint a legtöbb nő abbahagyta az alkoholfogyasztást, miután kiderült, hogy babát várnak, de a vizsgálat azzal nem foglalkozott, milyen hatással volt az addigi alkoholfogyasztás a vetélések kockázatára. - A magzat fejlődésének alapjait azok az első hetek alapozzák meg, amíg a várandósság otthoni teszttel még nem mutatható ki - és éppen ez az az idő, amikor az alkoholnak való kitettség a legnagyobb. Éppen ezért fontos, hogy megértsük a fogyasztás hatását az első hetekre vonatkozóan - mondta a kutatás vezetője.
Sundermann megjegyezte azt is, hogy 3-ból 1 nő tapasztal vetélést, és közülük sokan nem kapnak választ arra, hogy ez miért történt. Véleménye szerint éppen ezért további kutatásokra van szükség a vetélés kockázati tényezőit illetően. - A legtöbb kismama fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen azért, hogy kisbabája a lehető legegészségesebb legyen, éppen ezért jó, ha tudnak erről is, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassák meg - fogalmazott.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák