Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meddő férfiak

Szerző: Török Alexander

2013. október 5. | Frissítve: 2016. május 18.

Forrás: HáziPatika.com

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Tekintsük át a folyamatot a férfiak oldaláról.

Meddő férfiak

A korai serdülőkortól a halálig tart a spermiumok termelődése a herében, de az idő előrehaladtával számuk csökken, mozgásuk lassul. A spermiumokat a here termeli. Az ember esetében a spermiumok kifejlődése kb. 74 napig tart. A spermiumok végighaladnak a herecsatornákon, belekerülnek a mellékherébe, majd egy idő után felfelé haladva a spermavezetéken, megérkeznek az ondóhólyagba.
Magömléskor (ejakuláció) az ondóhólyag összehúzódik és a benne lévő sperma az ejakulációs vezetéken keresztül áthalad a prosztataállományon. Ennek mirigyes váladéka hozzákeveredik, majd a hátsó húgycsőbe kerül. Ekkor a hátsó húgycső ütemes összehúzódásai következtében végighalad a húgycsövön és a húgycsőnyíláson át a szabadba lövell.
A sperma tartalmazza az érett spermiumokat, a mellékhere, az ondóhólyag és a prosztata váladékát.
Térfogata 2-6 cm között változik. Az egészséges sperma nyákos jellegű és kb. 30-40 perc múlva fokozatosan elfolyósodik. A spermiumok száma milliliterenként 20-60 millió között van, melyeknek 80 százaléka életképes. Ha végignézzük a spermiumok fejlődését és útját a herétől a külvilágig, úgy látható, hogy soklépcsős folyamatról van szó, melynek bárhol bekövetkező zavara a férfi meddőségéhez vezethet.

A meddőség okai három csoportba oszthatók.

  • Here előtti okok: hormonális tényezők hatása.
  • Hereeredetű okok: sorvadt, nem kifejlődött, vagy gyengén fejlett here, illetve ide tartozik a le nem szállt here, a különböző fejlődéstani kromoszóma-rendellenességek, hegesedéssel járó heregyulladás, sérülés vagy daganat miatt eltávolított here, herevisszérsérv.
  • Here utáni okok: a spermiumok mozgási útvonalában bekövetkezett akadályok, illetve elzáródások, hegesedések állnak a háttérben.
Lehetnek fejlődéstani hiányosságok is, a spermavezeték veleszületett hiánya, vagy a medencei beidegzés műtéti vagy baleseti sérülése.
A kezelésnek mindig arra a problémára kell irányulnia, amely kiváltotta a meddőséget. A kezelést soklépcsős kivizsgálás előzi meg, melyhez hozzátartozik - többek között - a spermavizsgálat, különféle immunológiai és biokémiai vizsgálatok, de sor kerülhet a hereállományból történő szövettani mintavételre is. A termékenységgel, annak zavaraival és kezelésével foglalkozó szakterület az andrológia, mely az urológia egyik ága.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések