Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mától nem szívok többet!7 leszoktató tipp

Szerző: Frankó Ágnes

2011. augusztus 23. | Frissítve: 2016. szeptember 9.

Forrás: Kismama magazin

"A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem" - mondta Mark Twain. Pusztán akaratereje segítségével, csupán csupán a dohányosok három százaléka képes a cigit letenni.

Mától nem szívok többet!

Nem vagyunk egyformák, és lehet, hogy az a módszer, amely egyikünkön segített, a másiknál hatástalan. Ha kevés az elhatározás és az akaraterő, íme néhány tipp, ami megkönnyíti a leszokást!
1. Mindenekelőtt avasd be terveidbe orvosod, védőnőd, kérj tőlük tanácsot.
2. Válogass a lehetőségek közül!
Ma már számos leszokást segítő módszer elérhető a mágnesterápiától a hipnózison keresztül a nikotinmentes leszoktató gyógyszerig, ez utóbbit azonban nem ajánlják várandósoknak, mivel a szer esetleges magzatkárosító hatásáról még nem áll rendelkezésre elegendő adat.
A folyamatosan, de egyre csökkenő adagban nikotint adagoló tapasz és rágógumi alkalmazásáról a leszokást segítő rendeléseken kaphatsz bővebb információt, például itt. Ez a módszer főként az erős dohányosoknak ajánlott, vagyis azoknak, akik napi tíz szálnál többet szívnak el. Kismamák esetében egyéni mérlegelés alapján kell eldönteni, mi a legjobb lehetőség.
3. Készíts listát arról, hogy miért lesz az életed és a babád élete jobb, ha végleg megszabadulsz a füstölgés rabságától. Ha őrült vágy fog el a cigaretta után, nézd meg ezt a listát! Ez újra megerősíthet döntésében!
4. Változtass megrögzött napi szokásaidon! Ahelyett, hogy az étkezések vagy a kávé után rágyújtanál, találj ki valami mást. Menj el sétálni, olvass egy kicsit, igyál egy teát, egy finom, friss turmixot vagy gyümölcslevet, esetleg rágcsálj valamit. Egy doboz cigaretta árából már olyan különlegességeket is vásárolhatsz, mint a paradió vagy a fenyőmag.
5. Keress sorstársakat! Nehéz lehet egyedül leszokni, sokszor jól jön egy bátorító, megerősítő szó baráttól vagy családtagtól, főleg akkor, amikor éppen meginognál, és mégis rágyújtanál.
6. Foglald el a kezed!
Kezdj el babaruhát varrni, kötni, babanaplót írni, fotókat rendezgetni, festegetni, barkácsolni - csak ne hagyd tétlenül a kezét!
7. Keress új örömforrásokat! A nikotin hatására olyan anyagok szabadulnak fel az agyban (dopamin és noradrenalin), amelyek csökkentik a szorongást. Ez az oka annak, hogy nikotinelvonás hatására fokozott ingerlékenység, szorongás léphet fel. Remekül ellensúlyozható ez a hatás olyan tevékenységekkel, amelyek hatására működésbe lép szervezetünk örömszerző, eufóriát okozó hormonja, az endorfin termelődése. Ilyen a sport, a tánc, a szex - ezekről a dolgokról a kismamának sem kell lemondania -, majd szülés után a kisbabával való intenzív együttlét és a szoptatás is.

Kapaszkodók:

Adatok a dohányzásról, cigarettafogyási adatok, leszoktatási módszerek, sikeresen leszokók fórumai, kamucigaretta, hipnózis, MORA-terápia, a nemdohányzók védelmét szolgáló törvények, nemzetközi egyezmények: www.nemdohanyzo.lap.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések