Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mátészalkai Területi Kórház

Címkék:

szülészetek

Szerző: Sződy Judit

2011. május 14.

Forrás: Kismama magazin

Ultramodern kórházi szárnya is van a mátészalkai kórháznak, ám a szülészeti-nőgyógyászati osztály a Koós Károly tervei szerint épült, csaknem százéves részlegben található, ahol a körülmények puritánabbnak tűnnek, de csak első látásra.

Tüzes Andrásné osztályvezető főnővér kalauzol bennünket végig az osztályon, ahol megtudjuk, hogy két szülőszoba közül választhat az édesanya, s hogy a természetes szülések ebben a szárnyban zajlanak, ám a műtéti beavatkozásokat, a császármetszéseket a korszerű orvosi műszerekkel felszerelt új épületben végzik. Az apás szülések nagy része a korszerű, állítható kombiággyal és labdával felszerelt szülőszobában zajlik, diszkrét körülmények között. Az apás szülésnek nincsen feltétele, kizárólag azon múlik, hogy a vajúdó anyuka kit kíván maga mellett látni.
- A hozzánk érkező kismamák nyugodt környezetben szülhetnek - mondja a főnővér, ami, valljuk be, hatalmas előny a nagyvárosi, nyüzsgő kórházakhoz képest.
Lazító fájdalomcsillapítást alkalmaznak, de epidurális érzéstelenítésre is van lehetőség, ám ezt az igényt előre kell jelezni. Amennyiben az édesanya szeretné egész nap maga mellett tudni kisbabáját, egy nyilatkozatot kell kitöltenie, ugyanakkor éjszakára minden kisbabát kötelező az újszülöttosztályra, a csecsemősnővérek gondoskodására bízni. Kokinda Józsefné, az újszülöttosztály részlegvezető főnővére szerint erre azért van szükség, mert fontos, hogy az édesanya a kórházban töltött négy nap alatt kipihenje magát. Ugyanez az oka annak is, hogy a látogatókkal bizony szigorúak, csak a folyosón, illetve az előtérben fogadhatják őket a mamák, a kórtermekbe nem mehetnek be.
Szülésznőválasztásra is van lehetőség, ahogyan napi 6000 forintért a két emelt szintű alapítványi szoba valamelyikét is igénybe veheti bárki, amelyek közül az egyikben a kellemes, napsütötte színeknek, a saját zuhanyzónak és pelenkázóasztalnak köszönhetően a négy kórházi nap alatt is otthonosan érezheti magát az újdonsült anyuka.
- Azt tartom fontosnak, hogy olyan helyen történjen a szülés, amely a lehető legkisebb távolságra van a család otthonától - mondja dr. Telkes László megbízott osztályvezető, mégpedig olyan közvetlen stílusban, amellyel - ebben biztos vagyok - a szüléstől félő kismamákat is egy pillanat alatt megnyugtatja. - A kórház hetvenöt-nyolcvanezer beteget lát el, évente 700-750 szülés történik az osztályon. Nagy előny, hogy az itt dolgozó orvosok többsége koránál fogva megfelelő rutinnal rendelkezik, ismeri az itt élőket, vagyis közvetlenebb az orvos és a beteg kapcsolata, mint egy nagyvárosi kórházban. A speciális ellátást igénylő terhesgondozás, illetve koraszülött-ellátás egyébként harminc éve bevett szokás szerint Nyíregyházán vagy Debrecenben történik.
A kórházban további átalakítások várhatók. Telkes doktor azt reméli, hogy legalább a betegellátás területén megmutatkozik a javulás, de az lenne az ideális, ha a dolgozók munkakörülményei is javulnának.

Az egynapos Habarics Botond anyukája földöntúli boldogsággal számolt be arról, hogy számára kellemes élmény marad a szülés, mivel zavartalan körülmények között hozhatta világra első gyerekét, férje végig mellette lehetett, és a szoptatásban megfelelő segítséget kapottTények, adatok
A szülések száma: évente 700-750
A császármetszések aránya: 22-24 százalék
Beöntés műtét esetén kötelező, de egyébként is szorgalmazzák a baba egészsége érdekében.
Gátmetszést első szülésnél, koraszülésnél, medencevégi fekvés esetén csaknem mindig végeznek.
Szülésznőválasztásra van lehetőség.
Két alapítványi, emelt szintű kórterem áll rendelkezésre, ennek díja 6000 Ft/nap.
Egy kétágyas, hagyományos vajúdószoba és egy apás szülőszoba között lehet választani.
Császármetszésen apa nem lehet bent.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések