Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Másképp működik a kismamák agya

Szerző: Babaszoba.hu

2014. június 1. | Frissítve: 2021. április 10.

Forrás: babaszoba.hu

A nők jobban kihasználják a jobb agyféltekéjüket a terhesség idején, mint a szülés után - derül ki egy kutatásból, amely rávilágít, hogy a kicsihez való kötődés kialakulása másfajta idegrendszeri mechanizmus mentén történik.

Működésbe kezd a "bébiagy"

A "bébiagynak" is hívott jelenség tulajdonképpen egyfajta ködös tudatállapot, amiről sok kismama beszámol - és most úgy tűnik, a jelenségnek tudományos háttere is van. Az érintettek gyakran feledékennyé, illetve túlérzékennyé válnak a várandósság hónapjaiban, valamint kevésbé tudnak logikai feladatokra összpontosítani.
A Londoni Egyetem kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a terhes nők agyának érzelmi képességekért felelős része fokozott aktivitást mutat. A hölgyek erőteljesebben használják ilyenkor a jobb agyféltekéjüket, mint a szülés után.
"Eredményeink lényeges bepillantást engednek a bébiagy-jelenségbe, mely érzékenyebbé teszi a nőket a gyermek kihordásának során" - nyilatkozta dr. Victoria Bourne, a Royal Holloway kollégium pszichológia tanszékének munkatársa. "Kimutattuk, hogy várandósság idején megváltozik az a folyamat az agyban, amely arckifejezésekben tükröződő érzelmeket dolgozza fel. Ennek célja, hogy az anyák idegrendszere felkészüljön a csemetével való kötődés kialakítására" - tette hozzá a szakértő.
A kutatók 39 terhes nő és kismama agyi aktivitását kísérték figyelemmel, amint azok felnőttek és csecsemők pozitív és negatív érzelmeket mutató arcképeit nézegették. A vizsgálat során olyan fotókat használtak föl, amelyeknél egy semleges és egy érzelmet tükröző arcfelet montíroztak össze, hogy kiderüljön, melyik agyi régió dolgozza fel a pozitív és a negatív érzéseket.
"Korábbi értekezésekből már tudjuk, hogy a várandós nők érzékenyebbek az érzelemkifejezésre, főleg, amikor csecsemőarcot látnak. Azt is tudjuk, hogy a szülés utáni depresszió egyik oka lehet, hogy a saját gyermekük reakcióit negatívabbnak látják, mint amilyenek. Jelen kutatás fontos lépés afelé, hogy megértsük az anya-gyermek kapcsolat biológiai hátterét" - összegezte dr. Bourne.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák