Terhesség

Más állapotban

Terhesség vagy várandósság? Egy biztos: más állapot. Az egyre inkább testet öltő fizikai változások mellett intenzív lelki történések is zajlanak, melyek átélésére kevesebb figyelmet fordítunk. Spontán szülővé válunk, vagy szükséges ehhez lelki munka?
Terhesség vagy várandósság?

Spontán szülővé válás?

Magyarországon a házasságkötések után átlagosan másfél év múlva születik meg az első gyermek. Az első gyermek várásának időszaka tehát egybeesik a házaspár összecsiszolódásának idejével, a lakáskörülményekért, és az egzisztencia megteremtéséért folytatott erőfeszítésekkel.A várandósság a testi problémákra való odafigyelés, valamint a szülésre való felkészülés jegyében telik, a lelki szempontok ugyanakkor nem igen kerülnek a figyelem középpontjába, sem a gyermeket várók, sem a szakemberek részéről.A kötelező orvosi vizsgálatok, a védőnői tanácsadások “formális útvesztőjében” egyszer-csak véget ér a kilenc hónap, ami alatt csak a babakelengyék megvásárlására, a szülést segítő légző-gyakorlatok megtanulására futja, de a pszichés felkészülés legtöbbször elmarad.A közelmúltban, elmúlt évszázadokban még megvoltak a nagy családok, a generációk együtt éltek, ami mintául, kapaszkodóul tudott szolgálni a gyermeket váró pároknak, amikor kérdéseik voltak. Az asszonyok élményeik elmesélésével, tapasztalataik átadásával modellként szerepeltek, és felkészítették a kismamát az előtte álló eseményekre, feladatokra; szinte mindig volt kisgyermek a családban, akit láttak szoptatni, pelenkázni, altatni. Ez ma már ritkán adatik meg, így sok leendő szülő érezhet egyfajta érzelmi bizonytalanságot, hogy vajon jó anya/apa tud-e majd lenni.Mindezek miatt nagyon fontos lenne mentálhigiénés szempontból a kismamák, sőt a gyermeket váró pár érzelmi felkészítése ebben az időszakban is.

Testet ölt egy új élet

Más állapotban

Mikor egy pár a gyermekvállalás mellett dönt, egy új szakasz bontakozik ki közös életükben. A párok nagyon változóan reagálnak azonban a változásra, a várakozás időszakára, amikor egyre nyilvánvalóbban és szemmel láthatóan testet ölt egy új élet, mely a család szerves része lesz.Néhányuk számára semmi sem változik, attól eltekintve, hogy a pocak láthatóan egyre nagyobb lesz. Ugyanúgy élnek, mint korábban. A másik véglet: a “várandós pár”, akiket teljesen leköt a magzat fejlődésének minden pillanata, szinte rögeszméjük, hogy egészségesen éljenek, és mindent megtegyenek születendő gyermekükért, zenét tesznek fel a magzatnak, mondókákat tanítanak neki, és rendszeresen beszélnek hozzá.A párok többsége valahol a két véglet között van. A növekedő magzat már realitás számukra, időről időre hallgatják a szívverését, érzik a formáját, és lassan készítik a kis jövevénynek a fészket.Lenyűgöző csoda hétről hétre követni, hogy mi történik a pocakban, mekkora és mit tud már a magzat, kár lenne a tudomány eredményeit figyelmen kívül hagyva csak úgy “túl-lenni” a kilenc hónapon, de minden párnak magának kell megteremtenie a számára ideális készülődés, várakozás időszakát. Sok pár megtalálja az egyensúlyt, és felismerik, hogy a fészeképítésen, babaszoba berendezésen túl az érzelmeikben is meg kell teremteniük születendő gyermekük számára a helyet.

Fagyit kovászos uborkával

Néhány terhesség simán megy, van, ami viszont nem. Egy biztos: próbára teszi a kapcsolatot. Köztudott, hogy a terhes nőknek a legkülönösebb kívánságaik vannak, étvágyuk látszólag korlátlan.Némely ilyen hóbort a szervezetben lezajló hormonális változásokat jelzi. Ezek a kívánságok nagyon erősek lehetnek, és ha a férfi vonakodik, hogy elmenjen, és beszerezze a vágyott dolgot, akkor hamar megkaphatja, hogy nem elég jó leendő apa.A férfiaknak azonban szintén megvannak a maguk éjszakai hóbortjai, és ezek rendszerint egyetlen szükségletre korlátozódnak: a szexre. Ahogy a magzat nő, néhány férfi nagyon érzékeny, esetleg féltékeny is lesz, és egyre nagyobb igénnyel lép fel a leendő anyával szemben. Ha a nő inkább elkerülné a szexuális kapcsolatot, akkor könnyen éri az a vád, hogy a “gyerek sokkal fontosabb, mint én”.A legtöbb férj féltékeny, hogy a felesége érzelmileg el van foglalva magával a terhesség idején, és elárultnak érzi magát amiatt, hogy csökken felesége szexuális érdeklődése. Lehet, hogy “agyban” megértik a nők terhesség alatti problémáit, de legbelül elhanyagolva érzik magukat, és általában képtelenek a keletkező haragjukról csak egy kicsit is beszélni. És ez még semmi ahhoz képest, ami a gyermek megszületése után vár rájuk.A terhesség mindkét fél számára megpróbáltatásokkal teli időszak lehet, mivel új szükségletek keletkeznek, és a régieket nem lehet már ugyanúgy kielégíteni.

Anya-magzat duál-unió

Más állapotban

Habár a terhesség természetes és reményteli esemény, a legtöbb nő többé-kevésbé kiszolgáltatott állapotként éli meg, melyet bizonyos fokú szorongás is kísér. Különösen igaz ez az először szülő nőkre, akiket elbizonytalanít az ismeretlentől való félelem is. Leggyakrabban a fájdalomtól, a szüléssel kapcsolatos komplikációktól, a gyermek fizikai vagy szellemi károsodásától félnek.A terhesség pszichológiai szempontból egy krízisszituáció, ugyanis nemcsak a testi változás elfogadása kell, hogy megtörténjen, hanem a megváltozott pszichés állapot feldolgozásának is. A várandósság vagy a szülés után a nő személyiségben rejtett konfliktusok feléledhetnek, illetve új konfliktusok alakulhatnak ki.A testi változások következtében önértékelése, testképe változik, egész lénye a terhesség alá rendelt. Átrendeződik a kapcsolatrendszere. Változik kapcsolata a férjével, akivel közösen az új szerepükre, a szülőszerepre kell készülniük. Átrendeződik saját anyjával is a kapcsolata, a gyermekszerepből az egyenrangú “partner” helyzetébe kerül. Változik önmagához való viszonya, és saját nőiességéről kialakult képe. Ezen és a trimeszter változások nyomán pedig erősödik a gyöngédség és biztonság iránti igénye, más és más érzések kerülnek előtérbe.A “normál krízis” megoldásaként, a megfelelő pszichés alkalmazkodás révén a nő személyisége tovább fejlődik, anyaszerepe kialakul, és részévé válik.

És a leendő apák?

A terhesség során a férfiben is jelentős pszichés változások következnek be. A férfiak is átértékelik a feleségükhöz, szüleikhez és testvéreikhez fűződő kapcsolataikat. Ezen változások eredményezik az apasághoz való alkalmazkodást, az apaszerep kialakulását.Ha ez az alkalmazkodás nem zavartalan, ha nem sikerül megfelelően megoldani ezt a “krízist”, az apában a gyermekkel szemben negatív érzelmek alakulhatnak ki, és megromolhat a házastársi kapcsolat is. Éppen ezért az apának a gyermekkel való kapcsolatteremtése valamilyen módon már a terhesség ideje alatt meg kell, hogy kezdődjön. Ezért is nagyon fontos, hogy az apa ne érezze magát kirekesztve e folyamatból, hanem feleségével együtt készülhessen a szülői szerepre.Tehát ha a szülésre történő felkészítésben részt vesz az apa, ha az első perctől kezdve közös ügynek tekintik a gyermeket, gondjaikat, feladataikat megosztják, elkerülhetővé válnak a veszélyek. (Ez nem jelenti azt, hogy “kötelező” lenne az apás szülés, az minden pár egyéni döntésén kell, hogy múljon!)A család mindennapi életének gyökeres átalakulásával, ha a férj nem vesz részt a gyermek nevelésében, gondozásában, könnyen kialakulhat egy zárt anya-gyermek kapcsolati rendszer, ahol az apa mellőzötté, másodrangúvá válik a gyermek mögött; így a gyermek megzavarja a már kialakult házastársi harmóniát.Fontos tehát, hogy a leendő szülők tegyenek azért, hogy a kapcsolat a magzattal az apa részéről is kialakuljon, hogy együtt, közösen mielőbb részesei lehessenek annak a csodának, amit gyermekáldásnak nevezünk.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com