Terhesség

Más a normál testhőmérséklet egy kismamánál, a babáknál és idősebb korban

Mit nevezünk normál testhőmérsékletnek felnőttnél, gyerekeknél, terhesség alatt? A normál testhőmérsékletet számos tényező befolyásolja, többek között az életkortól és az aktivitási szinttől függően is változik.
2022. Január 10.
Mit nevezünk normál testhőmérsékletnek felnőttnél, gyerekeknél, terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

A testhőmérséklet bizonyos tartományban egyénenként, életkoronként eltérő. A medicalnewstoday.com cikke összeszedte amit tudni érdemes a felnőttek, gyerekek, csecsemők és terhesek átlagos, elfogadott normál testhőmérsékletéről.

A felnőttek átlagos testhőmérséklete 37 °C körül van. Az alap testhőmérséklet azonban némileg eltérő lehet egyénenként.

A testhőmérséklet-mérések attól függően változnak, hogy a testünkön hol és milyen eszközzel végezzük a mérést. A rektális hőmérséklet mindig magasabb, mint a szájon át mért érték, míg a hónaljban mért érték általában alacsonyabb.

A testhőmérséklet-mérések a következő tényezőktől függően is változhatnak:

  • a személy életkora
  • a napszak, jellemzően kora reggel a legalacsonyabb, késő délután pedig a legmagasabb
  • a személy közelmúltbeli aktivitása
  • étel- és folyadékbevitel

Normál hőmérséklet felnőtteknél

A felnőttek átlagos testhőmérséklete 36,59 °C. Kutatások megállapították, hogy a szájon át mért átlagos felnőtt testhőmérséklet 36,24-37°C közé esik.Az átlagos testhőmérséklet demográfiailag eltérő lehet. Egy tanulmány csaknem 35 500 ember bevonásával végzett vizsgálata szerint az idősebb felnőtteknek volt a legalacsonyabb a hőmérsékletük, az afroamerikai nőknek pedig magasabb, mint a fehér férfiaknak.A kutatók azt is megállapították, hogy bizonyos egészségügyi állapotok befolyásolhatják a testhőmérsékletet. Például a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő embereknek általában alacsonyabb volt a hőmérsékletük, míg a rákos betegeknek magasabb.Általánosságban mégis elmondható, hogy

  • 36-37 °C normális testhőmérsékletnek
  • 37-38 °C hőemelkedésnek
  • 38-39 °C mérsékelt láznak
  • 39-40,5 °C magas láznak
  • 40,5 °C felett igen magas láznak tekinthető.

Normál testhőmérséklet gyermekeknél

A gyermekek átlagos testhőmérséklete körülbelül 36,4 °C. A felnőttekhez hasonlóan a 38 °C feletti hőmérséklet gyermekeknél is lázat jelez.

Normál hőmérséklet csecsemőknél

A csecsemők testhőmérséklete általában magasabb, mint a nagyobb gyermekeké vagy a felnőtteké. Az újszülöttek átlagos testhőmérséklete körülbelül 37,5 °C. A csecsemők hőmérséklete azért magasabb, mert testsúlyukhoz képest nagyobb a testfelületük. A testük anyagcseréje is aktívabb, ami hőt termel.A csecsemők szervezete nem szabályozza olyan jól a testhőmérsékletet, mint a felnőtteké. Melegben kevesebbet izzadnak, ami azt jelenti, hogy a testük több hőt tart vissza. Lázas állapotban is nehezebben tudnak lehűlni.

Normál hőmérséklet a terhesség alatt

Terhesség alatt az ember anyagcseréje aktívabb, ez azt jelenti, hogy a szervezet több hőt termel.

Egy tanulmány szerint a testhőmérséklet a terhesség 12. hete körül éri el a csúcsot 35,6-37,5°C értéken. Az átlagos testhőmérséklet a 33. hét után éri el a legalacsonyabb pontját, körülbelül 35,3-37,3°C.

Hogyan mérjük a testhőmérsékletet?

Sokféle hőmérő létezik és így sokféle a választási lehetőségünk is. Alapszabály, hogy csecsemőknek rektálisan mérjük a testhőjét, azaz végbélen át. Az értékből mindig vonjunk le 0,5 fokot, ez lesz a valódi testhőmérséklete a babának.Axilláris vagy hónaljban mérés: ez a legelterjedtebb, értelemszerűen felnőttek és nagyobb gyerekek testhőmérsékletét mérjük így.

Szájon át történő mérés: a szabványos digitális hőmérők egyszerűen használhatók orálisan (szájon át). A nyelv alá, a száj hátsó része felé helyezzük az eszközt.A digitális hőmérők könnyen elérhetőek, és pontos hőmérsékleti eredményeket tudnak produkálni. Az ember ezeket a test különböző részeinél használhatja, hónaljban, végbélben, szájban.Az infravörös hőmérők távolról is képesek hőmérsékletet mérni. Ezek azonban nem olyan pontosak, mint más hőmérők. A fülhőmérőknél a készülék hegyét a fülbe helyezzük, a hallójárathoz igazítva.A homlok- és fülhőmérők pontossága vitatott, főként csecsemőknél.

Mi a teendő, ha a testhőmérséklet túl alacsony vagy túl magas?

A magas testhőmérséklet minden korosztályban rövid távú betegségek következménye lehet, és általában nem okoz jelentős károsodást az egyébként jó általános egészségi állapotú felnőtteknél.Ha valakinek magas a láza, fontos, hogy pihenjen és sok folyadékot fogyasszon a kiszáradás elkerülése érdekében. Ezek az otthoni kezelések a gyermekekre és csecsemőkre is vonatkoznak.Ökölszabály, hogy 6 hónaposnál kisebbeknél a lázat minden esetben nagyon komolyan kell venni. A félévesnél fiatalabbakat két korcsoportra oszthatjuk aszerint, hogy a lázra érvényes protokoll mit ajánlj:

– a 0-3 hónapos babák esetében, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor azonnal orvost kell hívni

– a 3-6 hónapos babáknál, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 39 Celsius-fokot, akkor azonnal orvost kell hívni.Ha a baba elmúlt 6 hónapos, a testhőmérséklete 39 Celsius-foknál magasabb és a láz mellett köhög, levert, étvágytalan, bágyadt, hány, hasmenése van, fáj a füle, akkor is hívjunk orvost.Meleg éghajlaton a testmozgás vagy más fizikai tevékenység hipertermia – kórosan magas testhőmérséklet – kialakulásához vezethet. A fertőzéssel vagy lázzal ellentétben ez általában külső tényezők eredménye. Ha hűvösebb helyre megyünk és folyadékot iszunk, a hipertermia általában orvosolható.Ha azonban a magas hőmérséklet tartósan fennáll vagy emelkedik, orvosi segítséget kell kérnünk.

Ha a testhőmérséklete 35 °C alatt van, akkor hipotermiáról beszélünk, és orvosi segítséget kell kérnünk.Minden esetben – tehát felnőttek esetében is – orvoshoz kell fordulni, ha a láz mellett az alábbiak bármelyikét tapasztaljuk:

  • kiszáradás
  • szédülés
  • görcsök
  • tartósan fennálló vagy súlyosbodó láz

A legtöbb lázat fertőzések okozzák. A láz a szervezet természetes reakciójaként alakul ki, amellyel a szervezet a fertőzésre reagál, így küzd a fertőzés ellen. A láz tehát csak egy tünet, nem betegség. Ettől még komolyan kell venni.