Terhesség

Más-e a másállapot?

Számtalan téves, sőt, nem egy veszélyes információ kering arról, hogyan kell élni terhesen, mit szabad és mit nem. A "más állapot" számos élettani változást idéz elő a női szervezetben, és bizonyos életmódbeli szigorításokat követel.
2005. Április 16.

Kényelmesen, divatosan

Az öltözködéssel kapcsolatban az alábbi alapvető szabályok betartása javasolt: A kismama ruházata legyen laza, jól szellőző, mert a kismamák a meleget általában rosszabbul tűrik. De nem szabad azt sem feledni, hogy ebben az időszakban sokkal hajlamosabb felfázásra, sőt vesemedence gyulladásra, mint máskor!

Tanácsos félretenni a kényelmetlen magas sarkú vagy éppen túl lapos cipőket. Terhesség alatt az ízületi szalagok is kilazulnak, ugyanakkor nagyobb súlyt kell tartaniuk. Emiatt a bokasüllyedés (“lúdtalp”) fokozódik, a statikai egyensúlyzavar ízületi fájdalmakat okoz. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a magasabb szárú, a bokaízületet és a talpboltozatot jól megtámasztó lábbelik.

Jelenleg nem ismerünk olyan fodrászati vegyszert vagy kozmetikai készítményt, mely a terhességre a legcsekélyebb veszélyt is jelentené. Az egyetlen dolog, amitől tartózkodni kell, a manapság divatos piercing és tetoválás, mert ezek bizonyos fertőzések (pl. hepatitis) veszélyét hordozzák.

Nem szükségszerű az elhízás

Az intenzív mezőgazdasági termelés miatt zöldségeink és gyümölcseink már korántsem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi sót, mint negyven évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy mind az anyai, mind a magzati szervezet minden szükséges tápanyagot megkapjon a hazánkban szokványos vegyes táplálkozás mellett, napi 3200 kcal tápértékű étel elfogyasztására lenne szükség. Ez pedig elhízáshoz vezet. Emiatt célszerű a vitamin- és ásványi só kiegészítés. A patikákban számos kiváló készítmény található. Az egészséges testsúly-növekedés a terhesség végére a kiindulási súly legfeljebb 15 %-a.

A kismamák általában székrekedésben szenvednek, mert a terhességi hormonok az összes simaizmot ellazítják, így a méhet, az erek falát és a bélcsatorna izmait is. Ezért is fontos a rostdús táplálkozás. Ha szükségét érzi, enyhe székletlazító és bélmozgató hatású gyógylekvárok, esetleg hashajtók segítenek. A drasztikus hashajtás azonban tilos, mert rontja a felszívódást és jelentős só- és vízvesztéssel jár.

A terhesség alatt gyakorta kiújuló aranyér kezelésére a szokványos kenőcsök és kúpok minden aggodalom nélkül használhatók.

Utazás – csak óvatosan!

Mindaddig nincs akadálya az autóvezetésnek, amíg a méhszáj zárt, nincsenek méhösszehúzódások vagy vérzés. Minden egyéb esetben a magzatvíz váratlan elfolyása vagy erős görcsök jelentkezése életveszélyes helyzetbe hozhatja a kismamát. Arra is ügyelni kell, hogy a biztonsági öv a méhet ne szorítsa, de kellő biztonsággal fogjon. Az öv bekapcsolása minden esetben, így terhesség alatt is kötelező. Enélkül a légzsákok sem nyújtanak biztonságot.

A várandós nő hosszabb utakra ne vállalkozzon. Magyarország határain belül talán nincsenek olyan távolságok, melyek (egészséges körülmények között) ellenjavallnák az autóvezetést.

Amennyiben nincs semmi probléma, a lepény rendes helyen tapad, 24 hetes korig nem tilos a rövidebb (2-3 órás) repülőutak megtétele. Nem szabad viszont elfeledni viszont, hogy a terhesség alatt sokkal nagyobb a mélyvénás trombózis kockázata, amit tetézhet a több órás egy helyben üléssel. Az is jelentős kockázati tényező egy repülőút során, hogy nem áll rendelkezésre orvosi segítség.

Visszafogott szenvedélyek

Az alkohol magzatkárosító. A rendszeres alkoholfogyasztás hatására létrejövő veleszületett rendellenesség (“magzati alkohol szindróma”) növekedésben és értelmi fejlődésben visszamaradást, kisfejűséget, tanulási, viselkedési rendellenességet, hiperaktivitást eredményez. A magzati alkohol szindróma jelentős és/vagy rendszeres alkoholfogyasztás mellett alakulhat ki. Heti 1-3 alkalommal fogyasztott 1-1 dl bor vagy 2-2 dl sör fogyasztása még biztosan nem ártalmas.

Az alkohollal ellentétben, terhesség alatt egyáltalán nem szabad dohányozni, sőt, a passzív dohányzás is rendkívül káros. Hatására lepényelégtelenség alakul ki, a magzat méhen belül sorvad, kis súllyal jön a világra. A dohányzó nők gyermekeik körében lényegesen magasabb a csecsemőhalálozás, a bölcsőhalál, a testi és értelmi fejlődés megkésése, a lepény idő előtti leválása, a méhen belüli magzati elhalás.

A terhesség második harmadában normálisan is csökken a vérnyomás. Ez olykor kellemetlen tünetekkel, fáradtsággal, szédüléssel, fejfájással jár. Napi egy adag kávé fogyasztása megengedhető. A rendszeres kávézás, túlzott teafogyasztás viszont beszűkíti a lepénykeringést, méhen belüli magzati sorvadást okozhat, kis súlyú magzat születését eredményezheti.

A rendszeres mozgás a terhesség egész ideje alatt fontos, feltéve, ha a méhszáj zárt, nincs vérzés, magzatvízcsorgás, rendszeres méhkeményedés. Fontos azonban, hogy olyan sportot válasszanak, mely nem balesetveszélyes, a terhelés jól adagolható, a mozgás nem jár rázkódással, nem növeli jelentősen a hasűri nyomást. Az említett követelményeknek leginkább az úszás, szobakerékpározás és a terhes torna felel meg.

Amíg a nyakcsatorna zárt, nincs vérzés, magzatvízcsorgás vagy gyakori méhösszehúzódás, a nemi élet nem tilos. Természetes, hogy “más állapotban” a szexuális szélsőségektől (időtartam és gyakoriság vonatkozásában) tartózkodni kell. Az ondóplazma tartalmaz olyan prosztaglandinokat, melyek a nyakcsatorna idő előtti felpuhulását okozhatják. Az ondó elég gyakran fertőzött is. Ezért tanácsos terhesség alatti szexuális együttlétnél az óvszer használata.

Gyógyszerszedés

Általánosságban elterjedt az a rémhír, miszerint a terhes nem szedhet gyógyszert. A terhesek számára valóban tiltott gyógyszerek listája azonban igen rövid. Nem javasolt a szedése a koffein vagy más stimuláló anyagot tartalmazó gyógyszereknek (beleértve több vény nélkül kapható gyógyszert is!). Ha lázas, feltétlenül kezelni kell.

Egyetlen antibiotikum sem magzatkárosító, és a nem kombinált lázcsillapítók egyike sem. A magas láz viszont agykárosodást, súlyos esetben velőcső-záródási rendellenességeket (pl. nyitott gerinc) okozhat. Súlyos hibát követ el az az orvos, aki a lázas terhestől megtagadja a gyógyszeres kezelést! Sajnálatos, hogy a gyógyszer-alkalmazási előírásokban alig van olyan gyógyszer, amely mellett nem szerepel, hogy terhességben ellenjavallt. Mindezért, téves orvosi indikáció alapján, Magyarországon évente 5-6000 kívánt terhességet szakítanak meg.

Eltúlzott sugárveszély, kerülendő szauna

Másik téves hiedelem, hogy a röntgensugárzás, legalábbis diagnosztikus dózisban, fejlődési rendellenességet okoz. Az a minimális sugármennyiség ugyanis, mely a kritikus periódusban (sugárzás esetén a terhesség 12-18. hete) adva megduplázza (2-ről 4 százalékra emeli) az értelmi fogyatékosság gyakoriságát, 10 Rad. Egy Rad megfelel 1 db. 1:1 arányú, magzatra célzott röntgenfelvételnek. 20 Rad az a minimális dózis, mely megduplázza a kisfejűség (mikrokefália) kockázatát.

Tüdőszűrés alkalmával 0,1-0,2 Rad éri a szervezetet, a magzatot pedig gyakorlatilag semmi. A fogászati röntgen során elszenvedett terhelés ennél is lényegesen kisebb. Ennek ellenére még ma is elkeserítően sokan választják a terhesség-megszakítást jelentéktelen sugárterhelés miatt, “mert nem tudták, hogy terhes”. Mint említettük, az ionizáló sugárzás csak a terhesség 12-18. hete között teratogén.

A szoláriumtól sokan azért félnek, mert “az is sugárzás”. Kétségtelen, hogy növeli is a bőrrák kockázatát. A magzatra azonban ártalmatlan, mert a bőr elszíni rétegeiben elnyelődik.

A szoláriummal ellentétben a szaunát viszont egészségesnek tartja a közvélekedés, holott a szervezet túlhevülése (hipertermia), akárcsak a láz, központi idegrendszeri károsodást okoz. Terhesség gyanúja esetén is kerülni kell a szaunát! A hipertermiának a kritikus periódusa a terhesség egész időszaka. Korai terhességben anatómiai defektust is okozhat, a későbbiekben pedig funkcionális károsodásokat.

Állattartás

Közismert, hogy a macska a terhességre is veszélyes toxoplasmosis hordozója. Magzati toxoplasma fertőzés a terhesség 16. hete után következhet be, mert a lepény csak ezt követően válik átjárhatóvá a kórokozó számára. Azok között, akik egyébként is tartottak macskát, magzati toxoplasma fertőzés jellemzően nem fordul elő. Ők ugyanis az életre szóló védettség hátrahagyásával gyógyuló fertőzésen már régen átestek.

A macska székletének szóródásával, nyers hús és egyéb állati termékek fogyasztásával terjedő fertőzés azokat veszélyezteti igazán, akik sohasem érintkeztek macskával. Számukra veszélyes lehet az állattal történő érintkezés vagy a nem kellően hőkezelt állati termékek fogyasztása. Minden találgatásnál többet ér, ha legkésőbb koraterhességben vérvétellel ellenőrzik, hogy a kismama védett-e már a toxoplazmával szemben vagy sem. Erre beutalót a családorvos vagy a terhesgondozó adhat.

Reméljük, írásunk széttört néhány tévhitet és a maga szerény eszközeivel hozzájárul majd a méhen belül fejlődő magzatok biztonságához.

Ezek is érdekelhetnek:

Ártalmas óvatoskodás?

Terhes-e vagy várandós?

Hol tart az őssejt-felhasználás?

Álomfejtés várandósoknak

Forrás: HáziPatika.com