Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Markhot Ferenc Kórház, Eger

Szerző: Hajnal Éva

2010. szeptember 21.

Forrás: Kismama magazin

Az egri Markhot Ferenc Kórház Szülészeti Osztálya nyolcvanöt éve segít az új élet születésében. Az elmúlt évtizedek, ugyanúgy, mint mindenhol a világban, náluk is hatalmas változásokat hoztak a szülészeti gyakorlatban. Írásunk a 2010 áprilisában készült.

Dr. Hernádi László
Fotó: Rátkai Éva

- Osztályunkon a családbarát ellátást igyekszünk megvalósítani minden területen - kezdi dr. Hernádi László, a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály főorvosa. - Huszonnyolc éve dolgozom szülészorvosként, és nagyjából tizenöt éve fogalmaztuk meg a bababarát kórház elveinek helyi követését. Idén pályázatot adtunk be a cím elnyerésére. Hagyományosan a természetes születést szorgalmazzuk, kihasználva a kórházi háttér nyújtotta lehetőségeket.

Császármetszést csak szigorú orvosi indokra végzünk. Aki császármetszést "rendel", azt hozzám szokták küldeni. A beszélgetés után többnyire elfogadják, hogy műtét nélkül szülni az anyának és a babának is sokkal jobb. A programozott szülésnek nincs akadálya, biztonsági szempontból kétségkívül léteznek előnyei, de ennek is szigorú szakmai szabályai vannak, amelyekhez ragaszkodunk - tudjuk meg Hernádi főorvostól.
A Markhot Ferenc Kórház szülőszobáján a terhesség huszonnegyedik hetétől fogadják folyamatos munkarendben a várandósokat. Az osztály minden olyan eszközzel fel van szerelve, amely a biztonságos észleléshez és szüléshez szükséges. A kórházi ápolást igénylő várandósokat a terhespatológiai részlegen helyezik el. A szülőszoba közelsége nagy biztonságot jelent.

A kismama a kórházi felvétel után a szülőszobai egységbe megy, ahol megvizsgálják, elvégzik a szükséges előkészülteket. A beöntés, a borotválás nem kötelező, és ha a szülő nő szeretne gátvédelemmel szülni, azt is figyelembe veszik. Természetesen az ésszerűség határain belül! A szülőszobában van labda, lehet sétálni, de szülni csak a szülőágyon lehet. Mivel a kórházban aneszteziológus végzi a gerincközeli érzéstelenítést, erre nem mindig van lehetőség. Helyette kéjgázzal vagy injekcióval enyhítik a fájdalmat. A kismamát egy hozzátartozója kísérheti el, aki végig vele lehet.

Eperjesi Istvánka holnap már hazamehet,
de eddig is végig édesanyjával volt
Fotó: Rátkai Éva

Szülés után a babát azonnal mellre teszik, és ettől kezdve mindent elkövetnek, hogy az egészségügyi személyzet segítse a szoptatást.

A baba és az édesanya két órát tölt még el a szülőszobán, ez idő alatt vizsgálja meg az újszülöttet a gyerekorvos. Ha mindent rendben talál, baba-mama szobában helyezik el őket. Az anya gondozza az újszülöttet, igény szerint szoptathatja. A nap minden órájában rendelkezésre áll újszülöttgyógyász és ápolónő. Önálló kórházi védőnő és szoptatási tanácsadó segít az anyatejes táplálás helyes módjának elsajátításában.

Tények, adatok
 • Születésszám 2009-ben: 1471
 • Császármetszések aránya: 23 százalék
 • A szülőket egy egyágyas és egy négyágyas, paravánozható szülőszoba várja.
 • A császármetszésnél a műtőben az édesapa nem lehet jelen, de az ablak túloldaláról követheti az eseményeket.
 • Sima szülés után négy nappal engedik haza az anyukát.
 • A gyermekágyas osztályon 23 ágy van, többségük négyágyas szobában.
 • Császármetszés után gyermekágyas őrzőben helyezik el az anyát.
 • Az osztályon kiemelt ellátású szobát is lehet kérni, melynek térítési díja napi 7500-15 000 Ft.
 • Minden anya számára biztosítják a 24 órás rooming-in elhelyezést.
 • Látogatni csak a látogatói szobában lehet.
 • Szülésznőt lehet választani.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések