Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Margit Kórház, Csorna

Szerző: Hajnal Éva

2011. szeptember 1.

Forrás: Kismama magazin

Minden napra egy szülés! Ez a tavalyi év summája az ország egyik legkisebb szülészetén.

A szülőszobát paravánnal választják két részre, ha egyszerre ketten szülnének


- Időről-időre felvetődik az egészségügyi kormányzat berkeiben, hogy vajon van-e létjogosultsága az ilyen kis kórházaknak, mint a mienk-mondja dr. Polgár Csaba, a szülészet-nőgyógyászat főorvosa.- A mi felvevő körzetünkben szülészeti-nőgyógyászati szempontból körülbelül 70 000 lakost látunk el. Büszkék vagyunk rá, hogy sokan választanak minket, de az is a létjogosultságunkat bizonyítja, hogy tavaly öt kismama jött hozzánk idő előtti lepényleválás miatt, ami azonnali beavatkozást igényelt. Ilyenkor 40 kilométert utazni Győrbe végzetes lehet. A családias környezet jótékony hatása egyébként a betegellátás minőségén is érzékelhető.
A Margit Kórházban nincs rooming in, ami részben az ápoló személyzet létszáma miatt alakult így, részben pedig mert a főorvos úgy véli, a frissen szült anyának nyugalomra, pihenésre van szüksége. Ha sír a baba, vagy az édesanyja látni szeretné, meg akarja szoptatni, bármikor kiviszik hozzá a kórterembe. Az igény szerinti szoptatást maximálisan támogatják, ebben a csecsemős nővérek és a neonatológus is segítenek.
- A szülésnél szívesen látjuk a családtagokat - mondja a főorvos - , a szülések 80 százaléka az apa jelenlétével történik.

Kiss Bendegúz Mihály
alig egy órája született


A császármetszésnél nem lehet bent az apa. Itt kell megjegyezni, Csornán nem automatikus, hogy ha az első baba császárral született, így kell születnie a másodiknak is.
Sima szülésnél görcsoldókkal és félszintetikus fájdalomcsillapító injekciókkal csökkentik a kellemetlen érzeteket, a császármetszést azonban spinális érzéstelenítésben végzik.
Szülés után általában a negyedik, császármetszés után az ötödik napon bocsátják haza az anyát az újszülöttel. A koraszülött kisbabák egy részét Győrbe viszik utógondozásra, a 36. hetet be nem töltött terhességek esetén, ha mód van rá, in utero, vagyis az anyaméhben utazik a kicsi.
A szülészet-nőgyógyászat büszkesége, hogy teljes meddőségi kivizsgálást végeznek, és a hozzájuk fordulók nagy részét babához juttatják. Ebben nagy szerepe van a laparaszkópos tecnikában elért eredményeiknek, amit már 20 éve alkalmaznak és fejlesztenek az osztályon.

Tények, adatok

- A kórházban 366 gyerek született 2010-ben.
- A császármetszések aránya 44 százalék.
- Egy kétágyas, paravánnal elválasztható szülőszoba van.
- Szülésznőválasztásra nincs, orvosválasztásra van lehetőség.
- A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, nem kötelező.
- A gyermekágyas osztályon két kétágyas, televízióval felészerelt, és egy négyágyas kórterem áll rendelkezésre.
- A nyolc gyermekágyas részleghez két fürdőszoba, és vécé csatlakozik.
- A kisbabák az újszülött osztályon tartózkodnak, de kérésre bármikor kiviszik őket édesanyjukhoz.
- Egyágyas, fizetős szoba nincs.
- A terhesgondozás kétlépcsős, először a védőnő, majd a szülészorvos végzi a szükséges vizsgálatokat.
- A gyermekágyas kórtermekben bármikor lehet a családtagokat fogadni, az újszülött osztályon azonban tilos a látogatás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések