Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már nyolc baba született méhtranszplantáció után

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 22.

Forrás: MedicalOnline

Nyolc olyan gyerek született, akiknek édesanyjai méhátültetésen estek át a svéd Göterborg Egyetemen folyó kutatások keretében.

Már nyolc baba született méhtranszplantáció után

A nyolc baba 2014-től napjainkig született, az első újszülöttet hatalmas érdeklődés övezte, az eddigi két utolsó baba idén nyáron jött világra. Olyan anya is volt, akinek a méhtranszplantáció után két gyermeke is született.
Az első élő donoros átültetést még 2000-ben végezték el Szaúd-Arábiában, Törökországban pedig 2011-ben történt méhátültetés, egy agyhalott donor méhét transzplantálták. Kilenc méhátültetést végeztek a Göteborg Egyetemen, egy kutatás keretében. Ennek a kutatásnak az első sikere 2014-ban volt: az első baba, aki méhtranszplantáció követően született meg. A kutatócsoport még tíz (közülük ötöt még idén) olyan operációt tervez, amelyeket robotokkal végeznek el- adta hírül a medicalonline.hu az MTI nyomán.
Mats Brännström, a kutatások vezetője olyan adatbázis létrehozását szorgalmazza, ahol minden eljárás adatait rögzítik, így a kezelések hatékonyabbak, a műtétek biztonságosabbak lehetnek.
Becslések szerint a világon több mint 200 ezer nő meddősége mögött a méh rendellenessége vagy hiánya áll.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák