Terhesség

Már nem elérhető Magyarországon a Tranquility teszt

A Tranquility teszt egy nem invazív prenatális teszt (NIPT), amely információink szerint már nem érhető el Magyarországon a kismamák számára.
2019. Szeptember 25.
Már nem elérhető Magyarországon a Tranquility teszt (fotó:iStock)

Júlia és párja 2017-ben elvesztett egy ikerpárt. Nyolc hónappal később legnagyobb örömükre megfogant kisfiuk, és mivel Júlia már elmúlt harmincöt éves, azonnal amniocentézist javasolt az orvosa, amit azonban ő a vetélési kockázat miatt elutasított. Ekkor találkozott a Tranquilityvel:

“Az orvosom asszisztense ajánlotta a Tranquility tesztet, ami középár kategóriában volt, és gyorsan le is tudta venni a vért. Szűk egy hét alatt jött meg az eredmény. A teszt a Down-kór mellett még másik két genetikai rendellenességet is szűrt, amelyekről előtte még soha nem hallottam. Én teljesen megbíztam a tesztben, nem sajnáltam rá a pénzt. Még egy vetélést nem tudtam volna lelkileg feldolgozni.”

A cég

A prenatális szűrésre kifejlesztett Tranquility tesztet, amely – a gyártó oldalán található információk szerint – a legszigorúbb Európai Uniós minőségbiztosítási akkreditációval rendelkezik, a genfi székhelyű Genoma fejlesztette ki. A Genoma genetikai analízisre, diagnosztizálásra és tanácsadásra specializálódott egészségügyi szolgáltató vállalat.

A Genoma a holland Esperite N.V.-vel van kapcsolatban. Ez a cégcsoport üzemelteti a nemzetközi Cryo-Save márkanevet, ami sokunknak ismerős lehet a Cryo Save Hungary Kft kapcsán. Az egyik legnagyobb magyar őssejtbank 2019 nyarán vált elérhetetlenné ügyfelei számára.

Az Index korábbi – a cégcsoportot részletesen feltérképező – cikkéből az is kiderül, hogy Frédéric Amar, Esperite vezetője az őssejtbankból befolyó pénzek segítségével szerette volna piacvezetővé tenni a Genomát és annak prenatális tesztjeit. Többek között ez vezetett a Cryo-Save Hungary Kft és többi külföldi leánycég bedőléséhez.

De mik azok a NIPT-tesztek?

Mivel a várandósság első trimeszterétől kedve szabad magzati DNS kering az anya vérében, ennek segítségével meghatározhatóvá válik a magzati kockázat számos genetikai rendellenességre. Az egész vizsgálathoz mindössze egy anyai vérvételre van szükség, így elkerülhetőek a kockázatos invazív (méhen belüli) eljárások.

A NIPT-tesztekre jellemző, hogy nemcsak kockázatmentesek, hanem rendkívül megbízhatóak és kevesebb hamis riasztást eredményeznek.

Mit tud a Tranquility?

Ez a teszt a három leggyakoribb triszómiát (Edwards-szindróma, Patau-szindróma és Down-szindróma) szűri, továbbá a nemi kromoszómák számbeli rendellenességeinek (Klinefelter-szindróma, Turner-szindróma, Jacob-szindróma, Tripla X-szindróma) kimutatására és a kromoszómák szerkezetbeli változásainak (mikrodeléciók) szűrésére is alkalmas. Korábban háromféle csomagban volt elérhető Magyarországon a várandós nők számára. A legdrágább csomag (Tranquility Karyo) elektronikus digitális kariotípizálást is tartalmazott, vagyis lehetőséget nyújtott a teljes kromoszóma állomány vizsgálatára.

Már nem elérhető

A Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központból, ahol korábban lehetőség volt a teszt elvégzésére, azt az információt kaptuk, hogy már nem érhető el náluk a teszt, és tudomásuk szerint Magyarországon már sehol nem lehet juthatnak hozzá a várandós hölgyek.

Ezt az információt erősítette meg Sevcsik Anna is, a Babagenetika Mozgalom alapítója, aki valamennyi új generációs NIPT magzati szűrő tesztről széles körű és naprakész információval rendelkezik.

Tájékoztatást kértünk a Genomától, továbbá a Cryo Save magyarországi email elérhetőségén is, de sajnos nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kapcsolódó cikkeink: