Terhesség

Már magzati korban függővé teheted

A FASEB Journal online folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a terhességük alatt magas cukor- és zsírtartalmú étrenden élő anyák gyermekei nagy valószínűséggel étkeznek a későbbiekben egészségtelenül.
2011. Április 01.

A patkányokon végzett kísérlet eredményei alapján ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a magas zsír- és cukortartalom megváltoztatja a magzat agyának jutalmazási útvonalait, ami arra hat, hogy milyen ételeket részesítenek előnyben.

Amellett, hogy az eredmény az emberek egyre inkább terjedő elhízását is segít megérteni, azt is megmagyarázza, miért vannak olyanok, akik könnyebben ellenállnak a zsíros és cukros ételeknek, míg mások reménytelenül „függővé” válnak.

„Ezek az eredmények segítenek abban, hogy hatékonyabb segítséget nyújthassunk a nőknek étrendünkkel kapcsolatban a terhesség és a szoptatás alatt, hogy gyermekeik jobb alappal indulhassanak az életben” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide Egyetem kutatója. Muhlhausler és munkatársai két csoport patkányt vizsgáltak, amelyeknek a vemhesség és a szoptatás alatt vagy hagyományos patkányeledelt, vagy magas zsír- és cukortartalmú, közkedvelt emberi ételeket adtak. Elválasztásuk után a csemetéknek megengedték, hogy válasszanak az egészségtelen élelmiszer és a patkányeledel között. A kölykök agyát is vizsgálták a születés után bizonyos időközönként, és mérték az agyi „jutalmazó vegyületek” (dopamin és opioidok) szintjét, illetve az ezekkel kapcsolatos receptorokat. Kimutatták, hogy az egészségtelen étrenden élő anyák kölykeiben magasabb volt az opioid receptorok szintje leválasztás után. Ez a csoport gyakrabban választotta a zsírosabb ételeket, mint azok a kölykök, amelyek anyja hagyományos tápot fogyasztott. Ez arra enged következtetni, hogy azok a gyermekek, akiknek édesanyja terhesség vagy szoptatás alatt nagyon sok zsírdús és cukorban gazdag élelmiszert fogyaszt, nagyobb valószínűséggel kedvelik a későbbiekben az ilyen egészségtelen élelmiszereket.

A cikk forrása ez volt.

Forrás: Medipress