Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már a terhesség korai szakaszában szűrhető az autizmus

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 25.

Forrás: babaszoba.hu

Összefüggés van az autizmus kialakulása és az anyai vérben mérhető egyik hormon változásai között, ez pedig akár a terhesség második trimeszterében kimutathatóvá teheti az autizmust - állapította meg egy új kutatás.

A Journal of Autism and Developmental Disorders című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint ezek az eredmények új irányt nyithatnak az autizmus kutatásában. Amanda V. Bakian, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint csak most kezdjük megérteni azokat a biokémiai folyamatokat, melyek a terhesség alatt bekövetkeznek az anyai szervezetben, és az autizmus kialakulásának későbbi rizikójával járhatnak.
A terhesség alatt is kiderülhet az autizmus?
Korábbi vizsgálatok már összefüggést találtak az autizmus megnövekedett rizikója és a terhesség alatti cukorbetegség, magas vérnyomás és preeklapszia között. Most azonban a hormonok irányából közelítették meg a kérdést. 72 nőtől vett vérmintákat elemeztek. A mintákat 1999 és 2002 között gyűjtötték utah-i nőktől, a terhességük első és második trimeszterében. Emellett azt is vizsgálták, hogy a megszülető gyerekek között kinél diagnosztizáltak autizmust.
Úgy találták, hogy a magasabb ösztradiol-aktivitás (magasabb ösztradiol- és alacsonyabb globulinszint) az autizmus megnövekedett kockázatával járt együtt. Az eredmények azért is különösen érdekesek, mert eddig a magasabb ösztradiolszintet az egészséges terhesség egyik jelének tartották. A feltételezések szerint ezek a hormonális változások azt okozzák, hogy a magzat "stresszválasza" is korábban alakul ki a normálisnál.
Deborah A. Bilder, a kutatás másik vezetője szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, többek között, hogy jobban megértsék az anyai vérben található biomarkereket. A magzatot védő faktorokat is keresnek, és a jövőben szeretnének nagyobb mintával dolgozni.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák