Terhesség

Már a terhesség alatt is tehetsz azért, hogy okosabb legyen a baba

Már a terhesség idején igyekszenek a kismamák mindent megtenni azért, hogy a baba a lehető legjobbat kapja. Néhány trükk abban segíthet, hogy a baba még okosabb lehessen!
2020. Január 06.
Már a terhesség alatt tehetsz azért, hogy okosabb legyen a baba (Fotó: iStock)

Az étrend, az érzelmek és a pocakkal való interakció mind hatással vannak arra, hogy fejlődik a baba agya. – Az öröklött géneknek nagy szerepe van abban, milyen lesz a gyermek személyisége, intelligenciája, de a helyes életmód segíthet abban, hogy ezeket az anyaméhben megfelelően beprogramozzuk – mondta dr. Lana Asprey, termékenységi, terhességi tanácsadó. A kutatások szerint az IQ-ért mindössze 50%-ban felelnek a gének, a többit a csecsemő környezete befolyásolja. Mit érdemes tenned a várandósság idején?

Kezdd korán a történetmesélést

A nyelv alapjait már az anyaméhben elkezdik elsajátítani a picik, és a harmadik trimeszterre már a rendszeresen hallott hangokat is képesek megjegyezni. Ha rendszeresen olvasol vagy mesélsz magadtól történeteket a babának, azzal nem csak a hangodat ismerteted meg vele, de a nyelvi fejlődésének is jót teszel.

Maradj aktív

Az edzésből származó endorfin-löket nem csak neked tesz jót, de a babának is. Ez a hormon ugyanis átjut a placentán, és a baba akár 8 órán keresztül is fürdőzhet ebben a jótékony anyagban. A mozgás ezen kívül a véráramlást is felpezsdíti, ami a csecsemő fejlődésének is lendültet ad. Egy kutatás szerint a terhesség alatti testmozgás képes akár 40%-kal növelni a baba hippokampuszának idegsejt állományát, az agy azon részéét, amely a memóriáért és a tanulási folyamatokért felelős.

Egy kis napsütés

A napsütés és a D-vitamin nagyon fontos a baba fejlődéséhez, és ehhez elég napi 20 perc napfürdőzés. A D-vitamin ugyanis elengedhetetlen a csecsemő erős csontozatához és megfelelő szívfejlődéshez, de a vizsgálatok alapján a D-vitamin hiánya és az autizmus között is van kapcsolat.

Masszírozd a pocakod

Nagyjából a 20. héttől a baba érzi, ha megfogod a pocakod, és ha simogatod, azzal nyugtató üzenetet küldesz neki. A kutatások szerint arra is képesek, hogy az apa és az anya érintését megkülönböztessék. Egy jótékony pocakmasszázshoz nem is kell jobb indok!

Hallgassatok zenét

Talán a legfontosabb oktatás, amit a magzat kaphat az anyaméhben, ha a zenei ízlését fejleszted: a születendő babák nagyon szeretik a zenét, és ez segít nekik abban, hogy olyan hormonokat válasszanak ki, mint a szerotonin, amely jótékonyan hat az idegrendszerükre, nyugodtsággal és elégedettséggel tölti el őket. Ha a születés után meghallja azokat a dalokat, amiket a pocakban is, emlékezni fog a kellemes érzésekre, és újra átéli ezeket.

Segítenek a rímek is

Kutatások bizonyítják, hogy a babák tudják érzékelni a ritmikus beszédet, ezért az óvodai mondókákat már a pocaklakónak érdemes elkezdeni tanítgatni. Ezek nemcsak az agyfejlődésre hatnak jótékonyan, de ha születés után is az ismert mondókákat hallják az anyukájuktól, az segít a babáknak megnyugodni.(Cikk forrása: motherandbaby.co.uk)Kapcsolódó írásaink: