Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már a terhesség alatt is depressziósak a nők

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 19.

Forrás: divany.hu

A nők negyede már a terhesség időszakában szorong és depressziós. Tévhit, hogy terhes nőknél nem jelentkezhet pszichés zavar.

Már a terhesség alatt is depressziósak a nők
Egy brit kutatás szerint nem csak a szülés után jelentkezhet depresszió. Meglehetősen sok nőt, a negyedüket érinti ugyanis a terhesség alatti szorongás és depresszió -írja a divany.hu.
Közkeletű tévhit, hogy a terhes nők védettek a pszichés zavarok ellen, sokan úgy tekintenek egy várandósra, mint akin biztosan rendben van mentálisan, pusztán attól, hogy gyereket vár. Egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nincs így: a terhes nők negyede szorong.
Az angol kutatásban 545 terhest kérdeztek pszichológusok és úgy találták, hogy 11 százalékuk depressziós tüneteket mutatott, 15 százalékuk szorongott, 2 százalékuk kényszerbeteg tüneteteket produkált és ugyanennyien voltak azok is, akik valamilyen táplálkozási zavarral küzdöttek. Ezek kombinációi is előfordultak.
A terhesség alatti szorongás és depresszió a magzatra is negatív hatást gyakorolhat, sőt a gyerek későbbi iskolai teljesítményére és érzelmi intelligenciájára is hatással lehet.
Éppen ezért is a kutatás vezetője, Louise Howard arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos lenne a terhes nőket szűrni pszichés betegség szempontjából is, ehhez pedig elegendő lenne néhány jól irányzott kérdés az orvosoktól.
Kapcsolódó cikkeink depresszió, szorongás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák