Terhesség

Már a születésünk előtt eldől, lesz-e mellrákunk

Az egereken végzett kísérletekből kiderül, kit érinthet és kit nem a felnőttkori emlőrák kockázata.
2010. Június 14.

Azok az egerek, akik a méhen belüli fejlődésük során bizonyos vegyi anyagokkal találkoztak, nagyobb emlőrákkockázattal kell számoljanak felnőttként, derült ki egy állatkísérletből. A bisphenol-A (BPA) és a diethylstilbestrol (DES) olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban ipari célokra használnak. Tudottan beavatkoznak a hormonális és anyagcserefolyamatokba, megváltoztatva a neurológiai és immunológiai funkciókat mind emberek, mind állatok esetében.

“A BPA egy gyenge hatású ösztrogén, a DES pedig egy erős hatású, mostani kutatásunkból pedig az derült ki, hogy mindkettő egy életen át tartó hatással bír az emlő génexpessziójára” – nyilatkozta Dr. Hugh Taylor aki a New Havenban lévő Yale University School of Medicineban dolgozik.

Az összes ösztrogénszerű hatással rendelkező anyag, még a gyenge ösztrogének is, befolyásolják az emlők fejlődését, ráadásul a magzati korban ért hatás következményeként megnövelik a felnőttkori emlődaganat kialakulásának esélyét.

Már a születésünk előtt eldől, lesz-e mellrákunk

A szerzők következtetéseiket olyan terhes egerek megfigyeléséből vonták le, akiket BPA és DES hatásnak tettek ki. Ezeknél a kisegereknél a felnőttkor elérésekor a normálisnál magasabb EZH2 szinteket mértek. Ez a fehérje a génregulációban játszik fontos szerepet. A normálisnál magasabb EZH2 szintek magasabb emlőrák kockázattal járnak, állítják a tudósok.

“Egy új mechanizmust mutattunk be, mely szerint az endokrin hatással rendelkező kémiai anyagok befolyásolják a későbbi emlőfejlődés mechanizmusát” – mondta el Taylor. A kutatás eredményeként új biztonsági intézkedéseket kell hozni a környezetben lévő endokrin hatású anyagokkal, például a BPA-val kapcsolatban.Ugyanakkor új, felnőttkori szűrőprogramot tesz szükségessé azon hölgyek számára, akiket magzati korban ilyen hatás ért.

Forrás: Medipress