Terhesség

Már a méhben is érdeklődnek a magzatok az arcok iránt

Az újszülöttek köztudottan nagyobb figyelmet fordítanak egy arcra, mint bármilyen egyéb dologra, ám egy nemrégiben végzett tanulmány szerint mindez már a világra jövetelük előtt is igaz rájuk.
2017. Június 15.

Amint arról a kutatást vezető Vincent Reid, a Lancester Egyetem pszichológia professzora beszámolt, a magzat már különbséget képes tenni a különböző formák között, és az archoz hasonló formákat nagyobb előnyben részesíti az egyéb formáknál.

A vizsgálat során a kutatók a méhfalon keresztül vetítettek különböző alakzatokat több tucat várandós nő hasára, majd 4-D-s ultrahang segítségével vizsgálták a 34 hetes magzatok reakcióit, és azt tapasztalták, hogy a magzatok nagyobb arányban fordultak oda, ha arcszerű alakzatot láttak, mintha egyéb formát vetítettek nekik.

A Current Biology című lapban közzétett tanulmány arra is rávilágít, amellett, hogy már magzati korban is érdeklődnek a gyermekek az arcok iránt, az is nyilvánvalóvá vált, hogy a méhben elegendő fény van ahhoz, hogy a magzat lásson és vizuális élményben részesüljön.

Kapcsolódó cikkeink:

Érez és hall minket a magzat

Babapsziché – Intelligens magzat

Forrás: Medipress