Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mamatippek, bábatitkok - a várandósság időszakára

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 6.

Forrás: Kismama magazin

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszolunk is rájuk - segítenek a bábák is!

Reggeli rosszullét
Dagadó bokák
Gyomorégés
Visszértágulat
Izomgörcsök
Ágyéki és borda fájdalom
Változik a család
A két véglet: düh és túlérzékenység
Úgy érzi, még nem készült fel az anyaságra
Vészhelyzetben
Vérzés
Egyoldali hasfájás
Vizesedés, fejfájás, káprázó szem
Magzatvízszivárgás


Reggeli rosszullét
Gyakran a hányinger a gyerekvárás első jele. A baba így ad hírt magáról, ezzel jelzi, hogy immár ő is figyelmet, törődést igényel, például azt, hogy a mama ne egyen olyasmit, ami árthat a magzatnak. A reggeli rosszullétként emlegetett tünetcsoport - nevét meghazudtolva - nemcsak ébredés után jelentkezhet, hanem bármikor a nap folyamán, akár éjjel is. Szerencsére a 14. hét végére általában teljesen megszűnik.

Kismamatanács:
Jó, ha már az éjjeliszekrényre odakészít némi kekszet, amit ébredés után azonnal elmajszolhat. Nyújtozzon néhányat, mielőtt fölkel az ágyból, és ne tegyen hirtelen mozdulatokat. A reggelire elfogyasztott finom banánturmix egészséges, és az émelygést is enyhíti.

A bába tippje:
El kell fogadnunk (és fogadtatnunk), hogy több pihenésre, hosszabb alvásidőre lehet szükségünk, valamint arra a lehetőségre, hogy teendőinket lassabban, bármikor közbeiktatható szünetekkel végezhessük. Effajta tünetek jelentkezésekor legyünk türelemmel! Nem gyógyítandó betegségről van szó, hanem egy egészen új élethelyzetről. Segíthet a hányinger mérséklésében a rendszeresen fogyasztott cickafarktea, kedvenc illóolajunk használata szaglóüvegcsében, fürdőben vagy illatmécsesben, esetleg a csuklóra, homlokra dörzsölve. Szakember segítségével homeopátiás szert is kereshetünk a panaszok enyhítésére.

Dagadó bokák
A várandósság ideje alatt a női szervezet visszatartja a vizet, a gravitáció hatására pedig leginkább a bokák felé igyekszik a folyadék. Így aztán a nap végére nem ritka a puffadt láb. Különösen kellemetlen lehet a helyzet nagy melegben, szűk cipőben, és ha kénytelenek vagyunk sokáig állni.

Kismamatanács:
Ha leül, egy csapásra jobban érzi magát. Még jobb, ha fölteszi a lábát a kisasztalra vagy egy másik székre, és bokakörzést végez. Amikor midenképpen állnia kell, feszítse meg időnként láb- és farizmait.

A bába tippje:
Fogyasszunk bőségesen folyadékot, a felesleg úgyis távozik. A vízbevitel korlátozásának súlyos következményei lehetnek. A dagadt, túlterhelt lábaknak felüdülést hoz a langyos, sós lábfürdő. Ha a lábak nagyon megdagadnak, csak a pihenés segíthet, lehetőleg feküdjünk ilyenkor. A vesék munkáját támogathatjuk zsurló- vagy csalántea fogyasztásával, rágcsálhatunk petrezselyemzöldet, de nagyon sokat segít egy pohár tiszta víz is éhgyomorra. Bizonyára mindenkinek vannak tapasztalatai arról, hogy milyen ételek, italok könnyítik meg nála a vízkiválasztást: ez lehet uborka, szőlő, esetleg sótalan krumpli.
Más elbírálás alá esik, ha a vízfelhalmozódás a fizikai megterheléstől függetlenül nemcsak a lábon, hanem az egész testen, az arcon is jelentkezik, magas vérnyomás kíséretében. Ez betegségtünet, amellyel orvoshoz kell fordulni.

Gyomorégés
A magzat növekedésével a kismama belső szerveinek mind kevesebb tér jut. Előfordul, hogy a baba éppen a gyomrot nyomja, amikor mocorog. Ráadásul a hormonok ellazítják a gyomor és nyelőcső közötti izomgyűrűt. A két jelenség együttes hatására kevés gyomorsav juthat fel a nyelőcsőbe, ez okozza az égető érzést.

Kismamatanács:
Soha ne feküdjön le evés után, mert ezzel csak erősíti a kellemetlen gyomorégést. Egyen keveset egyszerre, és az utolsó étkezés legalább három órával lefekvés előtt legyen. A borsmentatea is jó hatású lehet.

A bába tippje:
Remek háziszer a héjastól frissen megreszelt krumpli, egy evőkanálnyit kell belőle egyszerre "bevenni". Próbálkozhatunk száraz kenyérrel, pászkával is. A tej egyeseknél segít, másoknál ront a helyzeten. Nagyszerű hatású a langyosan, kortyonként elfogyasztott cickafarktea. Kesernyés íze csökken, ha éppen csak leforrázzuk a növényt, és azonnal szűrjük. Tavasszal, erdőben járva megkóstolhatjuk a fehér madársóska levelét is. Ezt a növényt azonnal fel használjuk, nem szárítjuk. Tea főzhető belőle, de legegyszerűbb a leveleit úgy, ahogy találtuk, frissen elrágcsálni.

Visszértágulat
Mivel a várandósság idején a vénák is ellazulnak, a vér könnyebben felgyülemlik bizonyos pontokon, jellemzően a lábszár területén. A visszértágulat kialakulásának esélye jóval nagyobb, ha a családban előfordult már hasonló betegség.
A gyógyharisnyát és a fáslit felkelés előtt, még az ágyban fekve kell felhúzni, mielőtt a vénák megteltek volna. Így támaszt tudunk nyújtani a rugalmasságukat vesztett érfalaknak.

Kismamatanács:
A gyógyharisnya (kompressziós harisnya) nem túl szép, viszont nagyon hasznos. Ha sokáig kell állnia, próbáljon meg helyben járni, hogy segítse a vér természetes áramlását.
Az érintett területeket gyengéden dörzsölje be gyógyhatású krémmel.

A bába tippje:
Tágult visszerekre legjobb a körömvirágkenőcs. Az alsó lábszárakat finoman masszírozhatjuk, inkább simogathatjuk is egy kevés orbáncfűolajba vagy szezámolajba cseppentett citrom- vagy levendulaolajjal. A masszírozó mozdulatok lentről felfelé irányuljanak.

Izomgörcsök
Általában éjszaka szenvednek tőle a kismamák, a lábizmok túlerőltetése okozza a panaszokat. Az izomgörcsöket sokan a magnéziumhiány számlájára írják.

Kismamatanács:
Tartózkodjon a szélsőséges hőmérséklettől! Egy esti fürdő, vagy akár egy éjszakára felhúzott laza gyapjúzokni is sokat segít. Ha görcsöl a lába, hajlítsa be, húzza fel, ha kell, egy kendő segítségével, és masszírozza erősen a lábikráját.

A bába tippje:
Magnéziumhiány ellen ajánlható a nyers, hámozott mandula, az ásványvíz és a zöld levelek fogyasztása. A görcsökön segíthet egy langyos lábfürdő, esetleg egy-egy csepp rózsa-, levendula- vagy majorannaolajjal illatosítva. Legjobb azonban, ha mindig mellettünk van valaki, akit éjjel is felkelthetünk egy rövid lábmasszázsért, kedveskedésért.

Ágyéki és bordafájdalom
Amikor a baba fejjel lefelé fordul, előfordulhat, hogy lábaival mamája bordáit rugdossa, vagy buksijával a medencecsontokat nyomja. Szervezetünk ellazulással, kitágulással teszi lehetővé a baba készülődését. A folyamatot segítő hormonhatás a további várandósságok során egyre erőteljesebben jelentkezik.

Kismamatanács:
Keressen olyan testhelyzetet, amelyben a medencéje a leginkább képes a tágulásra. Például üljön fordítva a székre, arccal a támla felé.

A bába tippje:
Az ízületek fájdalmát csökkenti a masszírozás, a fürdő, a séta, de jobb híján a négykézláb végzett házimunka is megteszi! Nagyszerű érzés ilyenkor úszni, mert ez a mozgásszabadság élményét nyújtja az elnehezült kismamának.

Változik a család
A legtöbb gyereket megviseli, ha testvére születik. A kicsi érzéseit tiszteletben kell tartanunk, dühét, féltékenységét nem vonhatjuk kétségbe. Viselkedése nagyon megváltozhat, az eddigi kisangyalból hirtelen akaratos kis gombóc lesz. Segíthetünk neki azzal, ha bevonjuk őt a babavárás folyamatába. Ha saját érzéseinkkel kapcsolatban őszinték vagyunk, könnyebben meg tudjuk nyugtatni a kicsit is. Amikor pedig már nehezen, vagy egyáltalán nem tudja felemelni a picit, fejezze ki más módon a szeretetét. Érezze a kisgyerek, mennyire fontos számunkra továbbra is!

A két véglet: düh és túlérzékenység
Ebben is a hormonváltozás ludas! Különösen az első hetekben okozhatnak meglepetést szélsőségesen ingadozó érzelmeink. Képesek vagyunk apróságokon megbántódni, és naponta többször is sírógörcsöt kapunk. Környezetünk pedig csak ámul, és nem ismer ránk.

Kismamatanács:
Nos, ezen nem tudunk változtatni! A legjobb, ha szabadon engedjük érzelmeinket, és nem küzdünk ellenük. Kényeztessük magunkat, amennyire csak lehet, egy jó női magazin, egy finom süti barátnőnkkel a kedvenc cukrászdánkban segíthet a bánatos napokon. Ha nem tudjuk senkivel megosztani gondolatainkat, a naplóírás is szóba jöhet.

Úgy érzi, még nem készült fel az anyaságra
A szülés közeledtével egyre inkább úgy tűnik, túl kevés volt ez a pár röpke hónap a teljes felkészülésre. Annyi mindent kellene még tudni az anyaságról!

Kismamatanács:
A legtöbb, amit tehetünk ebben az esetben, hogy mindent, amit csak tudunk, előre megtervezünk, a többiben pedig hagyjuk, hogy az ösztöneink vezessenek bennünket.
Más várandós anyákkal is jólesik ilyenkor a beszélgetés, mert gyorsan kiderül, hogy mindannyian hasonló félelmekkel küzdünk.

A bába tippje:
Az új élethelyzetre való felkészülés mindig részleges. Hiszen új, így azt sem tudjuk, pontosan mire készülünk. A felkészülés hiányosságai ezért megbocsáthatóak. Nincsenek könnyebb helyzetben a többedik gyereküket várók sem, mert egy új gyerek érkezése felborítja a régi rendet. Amit tehetünk, tegyük meg: készítsük elő a babaruhákat, a lakást a baba fogadására, csomagoljuk össze a kórházi táskát, kérjünk segítséget a rokonoktól, barátoktól a gyermekágy idejére. De ne ragaszkodjunk túlságosan egyetlen tervhez se. A valóság biztosan egész máshogy alakul.

Vészhelyzetben
A várandósság során ritkán ugyan, de előfordulhatnak olyan események is, amelyekre a legkevésbé sem számítunk. Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja magán, forduljon szakemberhez, hogy minél hamarabb kiderüljön: ártalmatlan jelenségről van szó, vagy pedig orvosi segítségre van szüksége!

Vérzés
Nem feltétlenül jelent problémát, néha azonban súlyos bajra figyelmeztethet: vetélést, méhlepényleválást jelezhet. A terhesség korai szakaszában a szülésznő vagy az orvos ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a magzattal. Ha a vérzés a 20. hét után lép fel, valószínűleg bent tartják a kórházban megfigyelésre. Ha a méhlepény vált le, akkor császármetszéssel azonnal a világra kell segíteni a gyereket.

Egyoldali hasfájás
A szúró hasfájást általában a méh növekedése, nyúlása okozza. A terhesség korai szakaszában viszont a méhen kívüli terhesség jele is lehet akkor, ha kifejezetten csak az egyik oldalon fáj. Ebben az esetben vérzés vagy pecsételő vérzés kísérheti a fájdalmat. Azonnali orvosi ellátást igényel!

Vizesedés, fejfájás, káprázó szem
Némi láb- vagy kézdagadás természetes a terhesség késői szakaszában, de más jelenségekkel együtt - súlyos fejfájás, látászavarok - terhességi toxémiára (préeklampsziára) utalhatnak. Ez az állapot az anya és a gyerek életét is veszélyeztetheti, ezért feltétlenül kezelésre szorul. Az orvos ilyenkor vérnyomáscsökkentő gyógyszereket ad, ágynyugalmat és diétát ír elő. Ha a kismama állapota tovább romlik, azonnali császármetszésre kerülhet sor.

Magzatvízszivárgás
A magzatvíz szivárgását néha nehéz megkülönböztetni a vizelettől. Ha mégis erre gyanakszik, forduljon orvoshoz, mert csak vizsgálattal lehet biztosan megállapítani, hogy mi történik odabenn. Ha megreped a burok, a kismamát bent tartják a kórházban, hátha megindul a szülés. Ha túl sokat kell várni, antibiotikumot adnak a fertőzés elkerülése érdekében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák