Terhesség

Májfolt (chloasma) a terhesség alatt

A chloasma lassan kialakuló, tartósan fennálló, elsősorban nőket érintő bőrbetegség, amely teljesen veszélytelen, ám esztétikailag sok bosszúságot tud okozni.
2018. Január 23.
Májfolt (chloasma) a terhesség alatt

A chloasma (melasma, illetve májfolt néven is ismert) minden bőrtípusban kialakulhat, de főként a sötétebb bőrű, 20-50 év közötti nőket érintő betegség, amellyel a várandós kismamák is gyakran találkoznak.

A chloasma

A májfolt a bőr fokozott melanin-termelésének következtében alakul ki, és 90%-ban 20-50 éves kor közti nőknél jelentkezik. Gyermekeknél nem jellemző ez a bőrelváltozás. A májfolt elsősorban a sötétebb bőrtípuson alakul ki.

A chloasma kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat. A családi öröklődés mellett a napsugárzás, a hormonális változások (terhesség, pajzsmirigy betegség, fogamzásgátló tabletta szedése), a fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése, továbbá bizonyos kozmetikumok használata és az emocionális stressz is lehetséges okként szerepel.

Terhesség alatt szintén gyakori bőrprobléma lehet a chloasma, 15-50%-ban ilyenkor jelentkezik ugyanis a májfolt. Ekkor a 3. trimeszterben megemelkedő ösztrogén, progeszteron és MSH felelős a kialakult tünetekért. Szerencsére, a terhesség alatt jelentkező májfolt szülés után spontán visszafejlődhet.

A chloasma tünetei

A májfolt azokon a területeken alakul ki, ahol túlzott napsütés érte a bőrt.

A szimmetrikusan jelentkező, jellegzetes barnás foltok leggyakrabban az orcákon, a homlokon, az orron, a felső ajak felett, az állon és az állkapocs felett tűnnek fel. A foltok nyáron a napfény hatására erősödnek, télen halványodnak.

A chloasma diagnózisa, kezelése

A májfolt diagnosztizálása fizikális vizsgálattal, megtekintéssel történik. A bőrgyógyász Wood lámpával tudja elkülöníteni a felületes és mélyebb pigmentációt.

A chloasmát nehéz kezelni, a kiválasztott terápiás válasz pedig nehezen megjósolható, a pigementáció gyakran kiújul.

Fontos, hogy akinek májfoltja van, az kerülje a napfényt, és használjon magas faktorszámú fényvédőt, azaz olyan SPF 30-50-es jelzéssel ellátott terméket, ami kiterjed az UVA-UVB tartományra is. Amennyiben lehetséges, célszerű a fogamzásgátló tablettát is elhagyni. Májfolt esetén javasolt a pajzsmirigy funkció ellenőrzése is.

Helyileg bőrfehérítő krémek használata jöhet szóba (pl. lokális retinoid krém, 20%-os azelainsav, lokálisan enyhe és közepes erősségű szteroid, illetve ezek kombinációi). Májfolt esetén nagy segítséget jelentenek a kombinált bőrfehérítő krémek (dermokozmetikumok).

A terápia során kémiai hámlasztás, lézeres kezelés is történhet, de a mellékhatások és szövődmények miatt nem ezekkel kezdik el a terápiát. A lehetséges mellékhatások közé tartoznak a bőrgyulladás, irritáció és az égő érzés.

Erre figyelj, ha májfoltod van!

Ha azt tapasztalod, hogy a pigmentfoltnak megváltozik a mérete, formája vagy a színe, esetleg viszket és vérzik is, mindenképpen keresd fel bőrgyógyászodat, hogy a rosszindulatú elváltozást kiszűrhesse.

Lektorálta: Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász.

Kapcsolódó cikkeink májfolt, anyajegy terhesség alatt témában: