Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Magzati szívultrahang vizsgálat: mikor van szükség rá?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 30.

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A magzati szívultrahang vizsgálattal számos szívfejlődési rendellenesség kiszűrhető. A terhesség 18-22 hetében, ultrahanggal gyermekkardiológus végzi a vizsgálatot.

Magzati szívultrahang vizsgálat: mikor van szükség rá?
A terhesség 18-22.hetében a magzat szíve alig nagyobb, mint 20 milliméter, mégis a szív vizsgálatával számos szívfejlődési rendellenesség kiszűrhető. Ilyen a szívritmuszavarok döntő többsége. A vizsgálattal lehetővé válik, hogy már a megszületés előtt, magzati korban, méhen belül megtörténjen a kezelés illetve ha előre tudható valamilyen probléma, akkor már születéskor egy arra felkészült orvosi csapat várja a babát.
Száz újszülöttből egy valamilyen súlyosságú szívhibával jön a világra. A veleszületett szívhiba hatszor gyakoribb, mint a kromoszóma-rendellenesség.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot gyermekkardiológus végzi, egy speciális ultrahangvizsgáló fejjel. A vizsgálat során a kardiológus ellenőrzi a szív anatómiáját, a szívizomzat, a szívbillentyűk működését, az áramlást és szívfrekvenciát is mér. A 3D-s felvétel segítségével láthatóvá válik a magzat szíve. A vizsgálatot a terhesség 18-22. hete között érdemes elvégeztetni, a legoptimálisabb időszak a 20. hét.

Kiknek javasolt a vizsgálat?


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák