Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Magzati szívritmus: mi számít normálisnak?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. június 7. | Frissítve: 2019. október 14.

Forrás: babaszoba.hu

Honnan tudhatod, hogy a babád szívverése normális? Amikor először hallod a szívhangját, valószínűleg meglepődsz azon milyen gyors a szívverése.

Magzati szívritmus: mi számít normálisnak?
Sokféleképpen szokták leírni a anyák azt a pillanatot, amikor először hallották meg a magzat szívhangját, a legtöbben a galoppozás ritmusához tartják hasonlónak a baba szívverésének ritmusát.

Hogyan változik a magzat pulzusszáma?

A terhesség kb. 5. hetében már érzékelhető a magzat szívverése. A magzat pulzusszáma nagyjából megegyezik az anyáéval: 80-85/perc.
A terhesség kilencedik hetének kezdetén a normális magzati szívfrekvencia átlagosan 175 leütés percenként. Ezután a normális magzati szívfrekvencia lassulása kezdődik meg és a terhesség közepére körülbelül 120-180/perc közötti lesz. A szülést megelőző hetekben a normális magzati szívfrekvencia 120-160/perc közötti tartományban mozog.

A szívverés ingadozása

A baba normális magzati szívfrekvenciája változik, akárcsak a pulzusszám. Mozgás, alvás és egyéb tevékenységek normális eltérést okozhatnak. A terhesség végén az NST-vizsgálatok alkalmával te is hallhatod a baba szívverésének ingadozását.

Otthoni monitorozás

Néhány anya nagyobb biztonságban érzi magát attól, ha otthon ő maga is figyelheti a baba szívhangját. Ugyanakkor az otthoni monitorozás hamis biztonságérzetet adhat, az adatok kiértékelése szakember feladata. Sokan tévesen kezdenek aggódni, félreértelmezik az adatokat vagy éppen túl sokszor használják a szívhangfigyelőt. Nem mindenkinek ajánlott az otthoni monitorozás.

Vajúdás alatt

Vajúdás alatt időszakosan vagy folyamatosan is figyelhetik a baba szívhangját, annak változásait. Ez történhet sztetoszkóppal, fetoszkóppal, Doppler-készülékkel, CTG-vel. Az alacsony kockázati besorolású terhességek esetében nem szükséges a folyamatos monitorozás a vajúdás alatt. Ha az anya a szülés során oxitocint kap, akkor sokkal valószínűbb, hogy folyamatosan figyelni fogják a baba szívverésének változásait.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések